General Midnight album-release

Voor een uitverkocht Merleyn presenteert General Midnight zijn debuutalbum. En hoe!

Bertus Elings ,

Over het algemeen speelt een bandje al jaren samen, treden ze hier en daar eens op, maken ze een EP of zelfs een album, presenteren ze dat en komen ze (als ze goed genoeg zijn) op de Luisterpaal van 3voor12. Zo niet General Midnight. Zij deden het in zekere zin andersom. Zij brachten een album uit dat een dag later op de Luisterpaal stond, versierden een release-optreden in Merleyn en traden daar min of meer voor het eerst samen op.

In een vol en uitverkocht Merleyn merk je er helemaal niets van dat voor de deur de Nijmeegse kermis in volle gang is. Het kan het publiek vanavond ook niet boeien dat er een kermis is. Zij zijn gekomen voor een ander feestje. Vanavond wordt het debuutalbum van General Midnight gepresenteerd en een paar honderd vrienden, familieleden en kennissen van Kneel van den Boom en de zijnen zijn gekomen om dat live mee te maken. Een goede keuze, zo blijkt achteraf.

De mannen worden tegen 23.00 uur aangekondigd alsof rockgoden het podium zullen betreden. Met een mooi, klein muziekje (van band) komen de heren op. Met volledig daaraan tegengestelde muziek trappen ze vervolgens af. Stampend wordt Passport With A Moonstamp ingezet. Merleyn staat meteen op zijn kop. Dat wordt slechts nog erger wanneer daarop aansluitend Moon wordt gespeeld. Het ziet ernaar uit dat een groot deel van het publiek al goed geluisterd heeft naar deze single en gekeken heeft naar de bijbehorende videoclip. Er wordt namelijk door menigeen uit volle borst mee geschreeuwd.

De mannen van General Midnight doen hun ding alsof ze niet beter weten. Des te meer respect verdienen deze vijf muzikanten. Ze treden namelijk vanavond voor het eerst live op (die ene try-out tellen we gewoon niet mee). Zanger/bassist Kneel van den Boom, gitarist Nick van der Aa en organist Martijn Verschuren hebben weliswaar de afgelopen jaren samen gespeeld, maar gitarist Marijn van der Maat en drummer Peer Timmers passen perfect in het plaatje. De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en zetten een set neer waar menig bandje een puntje aan kan zuigen.

De zanger vertelt: “Ik heb hier, in Merleyn, heel veel tijd doorgebracht. Zowel vóór als achter de bar. En nu eindelijk op het podium. En het album loopt heerlijk. We hebben al de helft van onze 300 LP’s verkocht. We zijn zo blij als kinderen. En wat doen kinderen? Spelen!” Vervolgens vullen de scherpe klanken van Rollin’ Back de zaal. Op een enkel klein technisch mankementje na, loopt de rockshow van de mannen gesmeerd.

Gaandeweg worden zowel de band als het publiek steeds enthousiaster. Een kleine adempauze voor de laatste drie nummers wordt aangegrepen om allerlei mensen te bedanken, maar dan gaan ze voor de laatste maal los, waarbij in het publiek zelfs een ware moshpit ontstaat.

Nijmegen zal, voor een volgend optreden, moeten wachten tot 27 november a.s., wanneer General Midnight in Doornroosje staat als supportact voor Monstertruck.