Dag des Oordeels: Margot

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer Margot met de EP One Of Them.

Ze timmeren al sinds 2012 aan de weg. Sindsdien zijn ze van naam veranderd, is er binnen de band hier en daar ‘instrumentair’ stuivertje gewisseld en hebben ze in de voorronde gestaan van Kaf en Koren 2014. Op 28 oktober a.s. is het dan zover: Margot brengt hun debuut-EP One Of Them uit!

Margot maakt, naar eigen zeggen, ‘maatschappij-beschouwende rock’. Dat ze stevig 'rocken', blijkt al tijdens de eerste seconden van Sunglasses Suited Man: een nummer over een zakenman met meer oog voor dollars dan voor zijn gezin. De vette opening met hoofdrollen voor Max van Boxel (drummer) en Gavin Westhoff (gitarist) belooft wat. Grappig is het getjilp van een vogeltje dat door het begin van het nummer is gesampled is. De stem van zanger Luc Bouman doet een beetje denken aan Johnny Rotten.

Ode To A Rat gaat over Edward Snowden, die vaak als rat wordt afgeschilderd, terwijl hij eigenlijk een held is. “Run like hell, you rat” verklaart in elk geval de sample van een hardloper. Het nummer zit lekker in elkaar en roept hier en daar vergelijkingen op met Kaiser Chiefs. Na ongeveer drieënhalve minuut verandert de melodie, is er geen zang meer en horen we samples van telefoongesprekken en huiselijke taferelen.

Dat Ordinary Life Stories And Technology een redelijk ‘zwaar’ nummer is, is al van begin af aan duidelijk. Het bereikt echter zijn hoogtepunt in de sample van militair radioverkeer waaruit blijkt dat het maken van burgerslachtoffers in een oorlogssituatie wordt beschouwd als ‘collateral damage’. De rustige muziek ondersteunt op een mooie manier het verhaal dat Luc te vertellen heeft. Het slotnummer van de EP, Lost In Lust, begint weer heerlijk stevig en vertelt het verhaal van iemand die ten onder gaat aan de sociale druk die hij ervaart en die daarom vlucht in drugs.

Gaandeweg wordt duidelijk dat Margot niet alleen daadwerkelijk ‘maatschappij-beschouwelijk’ is, maar ook gewoon goede muziek maakt. Geen nummers die je even op zet als muzikaal behang, maar inhoudelijk (zwaar) beladen, ondersteund door mooie melodieën en erg goede instrumentbeheersing.

Dinsdag 28 oktober komt de EP officieel uit en is hij te beluisteren op iTunes en Spotify. Voor de lezers van 3voor12 gelderland heeft Margot echter een primeur: voor ons is de EP nu al te beluisteren op Soundcloud! Op 14 november a.s. vieren de jongens de release met een optreden in NDRGRND in Nijmegen.