Chris Tangelder presenteert: zichzelf

Voormalig programmeur van Roepaen brengt bijzondere concerten naar Nijmegen

Tekst: Imke Loeffen | Foto's: Hans van Wijk ,

Chris Tangelder kennen we als voormalig programmeur van cultureel podium Roepaen in Ottersum, dat vooral bekend staat om haar roots- en Americana-concerten (Wovenhand nam daar zijn live-album op). Sinds Tangelder er in februari om economische redenen moest vertrekken, heeft hij allesbehalve stilgezeten. Hij heeft zijn werkgebied verlegd en organiseert sinds kort onder de naam Tangelder Presenteert bijzondere concerten op verschillende locaties in en rond Nijmegen. Vandaag gaat zijn website online en vandaar presenteert Chris Tangelder voor één keer: zichzelf.

In alle tien jaar dat de programmeur bij Roepaen werkt, is hij bekend geraakt als iemand met een goede neus voor muziek. Chris: "Na mijn ontslag ben ik benaderd door Lux in Nijmegen of ik gastprogrammeur voor hun muziektak wilde worden. Ze volgden mijn programmering al een tijd en dachten dat het erg mooi zou passen in hun zaal 7. Ondertussen kwam ik ook in contact met Godfried Verstegen die in het voormalige Honigcomplex een prachtige plek aan het opstarten was onder de naam Brebl."

Verstegen was voorheen onder meer directeur van Festival de-Affaire. Hij legt uit: "Brebl is het café van De Cultuur Coöperatie. Er zijn al een stuk of tien partijen waarmee we samenwerken, met z'n allen kunnen we namelijk de stad leuker maken en ideeën laten ontstaan, groeien en bloeien. De zaal biedt ruimte aan maximaal 560 mensen. Mensen nemen zelf het heft in handen en ontwikkelen nieuwe initiatieven, of zien eindelijk kans hun plan tot uitvoer te brengen. Net als Chris Tangelder in dit geval."

Chris beaamt dat: "Het contrast tussen die echte theaterzaal bij Lux en die lossere, meer industriële locatie van Brebl vind ik erg mooi. Daarnaast ben ik gevraagd een concertserie te programmeren in een huiskamertheater in Haps en ga ik volgend jaar concerten organiseren in de Schouwburg in Cuijk. Zo lagen er ineens enorm veel ideeën."

Tangelder Presenteert

Chris trommelt meer contacten op in Nijmegen. Hij bespreekt zijn plannen met een aantal mensen, waaronder Jan Janssen (Real Roots Cafe), Jan Ligthart, Bert Pijpers (Continental Record Services) en Henk Visser (Kroese). Laatstgenoemde vertelt hoe hij Chris enkele maanden geleden aan de telefoon liet horen over zijn plan om een groepje mensen te formeren om concerten mee te organiseren. Henk: "Zijn reactie was dat we dan maar eens met elkaar om tafel moesten zitten, omdat hij toen al wist dat zijn contract bij Roepaen beëindigd zou worden. Inmiddels hebben we een aantal mensen verzameld dat meehelpt met het organiseren en meedenken aan het concept dat we onlangs de verzamelnaam Tangelder Presenteert hebben gegeven. Een mooie kapstok waaraan we een serie bijzondere concerten op diverse plekken kunnen hangen."
 
Het team is nog maar net begonnen en is momenteel nog  zoekende naar een definitieve invulling en verdeling van taken. "Wat wel als een paal boven water staat, is dat Chris de programmering op zich neemt," vertelt Henk. "Ik voeg hopelijk een flinke dosis energie toe, samen met mijn enthousiasme voor mooie muziek en de sterke behoefte om die muziek een platform te bieden. De toegevoegde waarde van het feit dat ik voor Kroese werk is vooral dat ik continu op de hoogte ben van wat er speelt. In een adviserende rol naar Chris toe kan dat ooit handig zijn."
 

Kleine concerten in intieme setting

De concerten die onder de vlag van Tangelder Presenteert worden georganiseerd, liggen in het verlengde van de programmering in Roepaen. Het zijn kleinere concerten voor tussen de honderd en tweehonderd mensen. "Concerten voor een intieme setting," vindt Chris. "In mijn keuze voor de artiesten selecteer ik dan ook vooral op kwaliteit. En ik probeer een combinatie te maken van al bekende artiesten zoals Mary Gauthier of Thomas Dybdahl en nog minder bekende artiesten zoals Chastity Brown aanstaande zondag. Zij is deze week te zien bij het programma van Jools Holland op de BBC. Daarnaast moet het muziek zijn die ook mij persoonlijk wat doet en moet het natuurlijk interessant zijn voor publiek. Ik denk dat het een mooie aanvulling is op het bestaande aanbod in Nijmegen."

Opbouwen in Nijmegen

De agenda op de nieuwe website is al aardig gevuld. In Lux staan onder andere The Wood Brothers, Steve Wynn en Eric Vloeimans. In Brebl vinden we binnenkort The Howlin Brothers, Amy Speace en Thisell. "Waar ik het meest naar uitkijk?" dat vindt Chris lastig. "Maar het weerzien met een aantal artiesten zoals Mary Gauthier, Sam Baker, Thomas Dybdahl en Dayna Kurtz vind ik erg leuk omdat ik ze nu eens op een andere plek zie. Daarnaast is het werken op nieuwe locaties een uitdaging, ik hoop dat de concerten van Tangelder Presenteert een vaste waarde worden voor Nijmegen en dat het publiek de weg er naartoe weet te vinden. Maar het zal net als in Ottersum opbouwen worden!"

Vandaag is de website van Tangelder Presenteert gelanceerd. Zie voor meer info en de geplande concerten: www.tangelderpresenteert.nl

Via 3voor12 gelderland maak je kans op twee vrijkaarten voor het concert van The Howlin Brothers op dinsdag 28 oktober in Brebl! Mail je naam en e-mailadres naar info3voor12gelderland@gmail.com o.v.v. 'Winactie Tangelder Presenteert'. De winnaar wordt 13 oktober bekend gemaakt.