New Morality geeft nog één keer alles

Einde van een hardcore era in Arnhem

Bernard Bodt ,

Met de split van New Morality komt er een einde aan een hardcore era in Arnhem. Lange tijd was het voor hardcore- (maar natuurlijk ook punk-) liefhebbers goed vertoeven in Arnhem. Maar na de sluiting van de Goudvishal liep de belangstelling al snel terug. Het hardcore-label Reflections Records vertrok naar Tilburg. Gelukkig konden we tot dit jaar nog in het hardcorecafé van Willemeen en in The Stage terecht. Maar ook deze fenomenen bestaan niet meer. In 2011 stopte Strike First als eerste ermee en nu legt de laatste Arnhemse hardcorelegende New Morality eveneens het bijltje erbij neer.

HET CONCERT

New Morality + Razorblade + Strike First + Running Out + Bad Attitude, Willemeen, zaterdag 29 november 2014.

DE MUZIEK

Bij het binnenstappen van de grote zaal van Willemeen komt je gelijk een grote bak herrie tegemoet. De Brabantse formatie Running Out warmt de zaal vast op met hun lompe hardcore. De indruk die de heren achterlaten is niet spectaculair maar wel degelijk. Alhoewel het publiek nog een beetje de kat uit de boom kijkt is het toch een prima begin van de avond.

Uit het hoge noorden is Bad Attitude gekomen en zij zetten gelijk de versnelling een tandje hoger. Het is een stuk minder lomp en de zanger gaat er helemaal voor. En hij tracht het publiek op te hitsen. Maar dat geeft vooralsnog geen krimp. Publiek dat wel in groten getale naar de vernieuwde bovenzaal van Willemeen is gekomen. Hardcore leeft blijkbaar toch nog een beetje in Arnhem.

Landmine Heart kan onverwachts niet komen spelen. De gitarist is vader geworden. Gelukkig heeft New Morality een verrassingsact weten te strikken: Strike First. Zo wordt het echt een ouderwets avondje hardcore. Alsof de tijd stil gestaan heeft. En ondanks het feit dat de band al in 2011 gestopt is en vandaag met een invalgitarist (van Bad Attitude) speelt, weten de muzikanten de zaal gek te maken. Het optreden is weliswaar niet foutloos maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de enorme drive die deze band nog steeds heeft. Misschien is Strike First wel de beste hardcoreband die Arnhem ooit voort heeft gebracht. 

Niet alleen hardcore is te horen vanavond. Het vijf(kaal)koppige gezelschap Razorblade zorgt voor een stukje afwisseling met hun oi!/streetpunk. De herrie van de eerste band is ondertussen verworden tot een regelrechte geluidsorkaan. Oordopjes zijn geen overbodige luxe. De aanstekelijke punk zorgt ervoor dat het publiek ook eindelijk los komt. Een eerste pit wordt gesignaleerd.

En dan is het tijd voor waar we de hele avond op hebben gewacht: New Morality. Het publiek heeft het goed begrepen. Als een band voor het laatst speelt dan ga je nog een keer volkomen uit je dak. Bloedneuzen en blauwe plekken neem je dan maar voor lief. Je bent hardcore fan of niet. En met een moshpit betuig je je respect aan de band. Een band die nog een keer alles geeft. Jonne schreeuwt voor de laatste keer de longen uit zijn almachtige lijf. Wát een energie heeft hij nog. Maar aan al het moois komt vanavond een eind. Na een intense set valt het doek. 

Arnhem Hardcorecity is niet meer. Het laatste bolwerk is gesloopt. Wat blijft zijn de mooie herinneringen.