Navarone overtuigt in thuisstad Nijmegen

"Nu is er geen twijfel meer: Wij komen uit Nijmegen!”

Lidewij Timmermans ,

Precies een half jaar na hun albumpresentatie sloot Navarone hun Vim and Vigor-tour af in de Rode Zaal van Doornroosje. Dit was ook meteen de grootste zaal van de tour. De zaal stond goed vol voor de band met leden uit Nijmegen, Amsterdam en Utrecht. Zanger Merijn van Haren: “Het is altijd lastig antwoorden op de vraag waar we vandaan komen, maar nu is er geen twijfel meer: Wij komen uit Nijmegen!”

De avond wordt afgetrapt door de Twentse band Texas Radio. Deze vijf jongens maken een mix tussen blues en rock ’n roll. Ondanks hun af en toe ongemakkelijke podiumpresentatie krijgen ze de nog matig gevulde zaal redelijk mee. Het enthousiasme van de bandleden in combinatie met hun dansbare liedjes zorgen voor een gezellige sfeer.

Op het moment dat Navarone opkomt staat de zaal goed vol. Bij de eerste twee nummers is er nog weinig beweging in de zaal, maar vanaf de eerste tonen van het bekendere nummer The Red Queen Effect zitten band en publiek op één lijn. Omdat het het laatste optreden van de tour is belooft Navarone een show vol verrassingen.

De eerste verrassing is een volledig akoestische versie van hun nieuwste single Devil’s Ferry. Dit is een voorproefje van de akoestische dvd die ze binnenkort presenteren in Uden. In een muisstil Doornroosje komt dit prachtig tot zijn recht. Ze vervolgen de show met hun instrumentale nummer Psycho Vaquero, waarbij ze net als op het album worden bijgestaan op trompet. Dit is pas de derde keer dat dit nummer live gespeeld wordt en dit maakt de show extra speciaal.

Maar hiermee is het nog niet afgelopen met de verrassingen. Tijdens de hele Vim and Vigor-tour speelde Navarone verschillende covers. Vanavond wordt voor In This World van Moby gekozen. Een niet voor de hand liggend nummer, maar Navarone weet het zich toch eigen te maken. Zanger Merijn van Haren maakt in dit nummer gebruik van zijn enorme stembereik. Hoewel hij vorige week nog een keelontsteking had, is daar nu niks van meer van te horen.

Voordat Navarone de publieksfavoriet Wander inzet, wordt Doornroosje getrakteerd op nog een gastmuzikant. Thijs Schrijnemakers, bekend van Orgel Vreten, heeft zijn Hammond meegenomen om een paar nummers mee te spelen. Doornroosje wordt uitgedaagd om het hardst meezingende publiek van de tour te worden. Aan de reacties van de band is duidelijk te zien dat dit ruimschoots behaald wordt.

Na een experimentele versie van Sage komt er een einde aan de reguliere set en kan het publiek even op adem komen. De toegift bestaat uit drie nummers waarbij de Deep Purple cover Child in Time een perfecte afsluiter is van een twee uur durende rock ’n rolltrein. Zowel de band als het publiek lijken overdonderd door wat er gebeurd is vanavond. Navarone hoort thuis in Nijmegen en het publiek is niet van plan ze ooit te laten gaan. Om af te sluiten met de woorden van gitarist Kees Lewiszong “Dit is een nieuwe mijlpaal voor Navarone”.