Eric Steckel en Sabrina Starke in Wim’s Muziekkelder

Muzikanten in een intieme akoestische setting

Gino van Zolingen ,

Een jaar geleden begon Wim Vriezen zijn Doetinchemse platenzaak in wat vroeger bekend stond als ‘Het Keldertje’. Rekken met tweedehands textiel hebben nu plaatsgemaakt voor bakken vol met tweedehands en nieuw vinyl. Is er een analogie met Wim’s Muziekkelder, zoals de zaak heet? Veel cd-winkels moesten hun deuren sluiten, doordat er steeds minder cd’s worden verkocht. Waarom dan nu een platenzaak beginnen?

Bijna een jaar geleden, op 13 december 2013, opende Wim Vriezen de deuren van zijn zaak. Zijn drang om een platenzaak te beginnen werd stevig aangewakkerd tijdens zijn reis door Amerika in 2012. “Ik bezocht  platenzaken in Nashville, New Orleans en Memphis. Al die platenzaken bestonden voor tachtig procent uit vinyl. Ik dacht: wat gebeurt hier? Dat zal in Nederland niet uitblijven. Wereldwijd heeft vinyl een enorme boost gekregen. ‘Als ik het wil doen, moet ik het juist nu doen’ dacht ik toen.”

Inmiddels is Wim’s Muziekkelder al aardig een begrip in de Achterhoek. Bezoekers komen ook van ver buiten Doetinchem naar zijn zaak toe. “Ik ben zo’n beetje de enige in de omstreek. Arnhem en Nijmegen zijn de dichtstbijzijnde steden waar een dergelijke platenzaak is. In het hele gebied tot Hengelo en verder de grens over is er niets zoals dit hier.” Volgens Wim is vinyl niet alleen nostalgie, maar is het juist van deze tijd. Veel artiesten brengen hun album ook uit op vinyl.

Wim staat in de regio bekend om zijn encyclopedische kennis van muziek. Hij wordt daarom ook wel de ’Wimkler Prins’ genoemd. Hij twittert ook onder die naam. “Mensen noemen mij ook wel de Leo Blokhuis van  het Oosten. Ik vond het wel grappig dat Leo zich ooit de Wimkler Prins van het Westen heeft genoemd. We kennen elkaar uit het circuit, het is een klein wereldje. Kennis over muziek is in een platenzaak wel handig. Het is een pré als klanten mij iets vragen en ik weet in 95% van de gevallen waar zij het over hebben.”

Instore optredens

De bezoekers van Wim’s Muziekkelder komen niet alleen voor het breed assortiment aan platen, maar ook voor de instore concerten van bekende en minder bekende artiesten, zoals de Engelse blueszangeres Jo Harman. Vandaag [red.: zaterdag 22 november] een dubbel optreden: de jonge bluesgitarist Eric Steckel en de Nederlandse soulzangeres Sabrina Starke zijn te gast. “Ik vind het leuk dat zulke artiesten de moeite nemen om naar mijn zaak te komen. Ik ben ook het voorverkoopadres voor optredens in de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Ik stuur de manager van de desbetreffende artiest een mailtje en negen van de tien keer gaat hij in op mijn aanbod om ook hier op te treden.”

Ondertussen loopt de platenzaak al aardig vol. Veel mid-dertigers en vijftigers compleet met grijs staartje en zwarte hoed vullen de kelder. Veel bluesfanaten dus. Eric Steckel is pas 23 jaar en toch is hij het predikaat ‘bluesveteraan’ al waardig. Zijn debuutalbum A Few Degrees Warmer met de Eric Steckel Band maakte hij toen hij elf jaar was. Eric is de jongste gitarist ooit die met de befaamde Bluesbreakers (o.a. Eric Clapton, Peter Green en Walter Trout) op het podium stond. Blueslegende John Mayall vroeg Eric om in 2004 The Bluesbreakers Scandinavian Tour te doen. Deze avond treedt hij op in Dru met drummer Maikel Roethof en basgitarist Joren Kuipers. Nu zit hij alleen in Wim’s Muziekkelder. Met veel gemak speelt hij snelle bluesriffs op zijn akoestische gitaar. Hij beschikt over een warm stemgeluid, maar zijn stem verraadt ook zijn jeugdigheid. Over tien jaar en een paar achttienjarige whiskyflessen verder zal zijn stem nog geloofwaardiger klinken tijdens het bezingen van het leed en de pijn die een mens kan overkomen. “Je moet hem vanavond eens horen,” zegt drummer Maikel, die sinds oktober met Eric toert. “Hij wordt geprezen om zijn specifiek gitaargeluid, terwijl hij alleen alle effectenpedalen heeft verwijderd. Hij sluit zijn ’65 Fender Strat gewoon rechtstreeks aan op zijn versterker. Het is wel een dure versterker, dat wel.”

De lederen jasjes en grijze staartjes lijken in de winkel plaats te maken voor publiek met opvallend veel jongere vrouwen. Zij komen voor Sabrina Starke die met haar gevolg de ijzeren trap afloopt. Vanavond treedt zij op in de Doetinchemse schouwburg Amphion met nummers van de legendarische Bill Withers. “Ik hou van verhalenvertellers”, aldus Sabrina. “Bill Withers is een mooie man met een mooi hart. Hij is ‘down to earth’ en trouw gebleven aan zijn roots. Zoals Bill Withers zijn eigen verhaal vertelt in zijn muziek, probeer ik dat ook op mijn beurt met mijn eigen muziek te doen. Het is als artiest niet altijd eenvoudig om in de muziekbusiness trouw aan jezelf te blijven. Je zit in een omgeving die vaak iets anders van je wil dan jij zou willen. Het is de kunst om die belangen op één lijn te krijgen. Bill Withers heeft dat aan der lijve ondervonden. Hij kreeg zijn eigen belang niet op één lijn met de muziekbusiness en is toen abrupt gestopt met de muziek. Nog steeds kunnen mensen niet begrijpen dat hij niet meer optreedt.“

Sabrina maakte haar album samen met Vince Mendoza. Hij was tot voor kort de chef-dirigent van het Metropole Orkest. “Vince is een grammy winning-composer. Ik heb vaker met het Metropole Orkest opgetreden. Vince en ik hadden altijd al een goede klik. We spraken toen al af dat we samen een album zouden maken. Vince is ook heel erg ‘into’ Bill Withers. Met heel veel liefde hebben we het project gedaan.” Sabrina is met een nieuw album bezig. Waarschijnlijk komt dat in het voorjaar uit.