Een avondje rauwe rock met Monster Truck en General Midnight

Twee acts zijn, ieder om andere redenen, blij om in Doornroosje te spelen

Bertus Elings ,

Het Canadese Monster Truck heeft net twaalf stadionshows achter de rug als supporting act van Slash. “We zijn daarom erg blij om weer eens in een klein zaaltje te spelen,” aldus zanger Jon Harvey. Op donderdag 27 november stonden ze in de paarse zaal van Doornroosje. Nu als headliner. De opening was in handen van het Nijmeegse General Midnight. Kneel van den Boom: “We zijn vereerd om hier te mogen spelen. Het is de mooiste zaal waarin we tot nu toe gespeeld hebben.” En ondanks de verkeersproblemen waarmee twee van de vijf leden van General Midnight te kampen hadden, werd er een leuke show neergezet.

HET CONCERT

Monster Truck en General Midnight, Doornroosje, paarse zaal, donderdag 27 november 2014

DE MUZIEK

Vanaf het moment dat de eerste tonen van Passport With A Moonstamp klinken, trekken de jongens van General Midnight flink van leer. Met name gitarist Marijn van der Maat heeft er zin in. Hij toont dat hij de heavy metaldans, het headbangen, alleszins beheerst.

Het overwegend ietwat oudere publiek is van meet af aan gecharmeerd van Van den Boom en de zijnen, hoewel blijkbaar een denkbeeldige grens niet wordt overschreden. Op de eerste drie meter voor het podium staat namelijk niemand. De zaal is echter al wel gezellig gevuld met bezoekers die niet schromen hun waardering voor de mannen te laten horen. Zo krijgen ze veel bijval als Kneel vraagt wie er vanavond speciaal voor hen is gekomen. Als hij vervolgens vraagt wie het nummer Greater Low kent, is het toch slechts een handjevol ‘die hards’ die reageren. Toch is het echt een van de mooiere nummers die ze vanavond brengen.

Wanneer General Midnight na 40 minuten moet stoppen en het publiek even tijd heeft gehad om een drankje te scoren of een sigaretje te roken, betreedt de hoofdact van de avond het podium in de paarse zaal. Her en der staan fans met T-shirts met daarop de lijfspreuk ‘Don’t Fuck With The Truck’. Deze mensen komen duidelijk voor de stevige rock van Monster Truck. En ze krijgen waarvoor ze gekomen zijn. Met The Lion en Undercover Love geven de vier baarden direct hun visitekaartje af. Gitarist Jeremy Widerman heeft er helemaal zin in, hetgeen blijkt uit de rondjes die hij draait op een manier die je kent van Angus Young of Robert Trujillo.

Wat opvalt, is dat het niet uitverkocht is. Voor mannen die net een reeks optredens achter de rug hebben waarvoor duizenden mensen kwamen opdraven, zou dit toch min of meer teleurstellend moeten zijn. Maar nee. Ze zijn erg dankbaar dat er toch nog zoveel mensen zijn komen opdraven, zo vertellen Jon en Jeremy meerdere keren.
Het virtuoze gitaarspel combineert prachtig met de dreunende bas en drums en hier en daar steekt ook het orgel zijn kop op. Alles bij elkaar leidt dat tot stampende, rauwe rock-‘n-roll, die af en toe raakvlakken heeft met blues, dan weer met heavy metal. En zelfs een liefdesliedje als My Love Is True gaat hen goed af.
Terwijl Harvey op een goed moment zijn zweet afveegt met een zwarte Hema handdoek, vertelt Widerman dat ze nog acht shows te gaan hebben en dan weer de studio in zullen duiken om hun volgende album op te nemen. Reden genoeg om het publiek ook nog te trakteren op een paar nieuwe nummers.

PLUS

General Midnight laat duidelijk zien dat in elk geval de lokale popscene rekening met ze moet houden. Hoewel ze nog niet zo heel lang bezig zijn, geven ze de indruk dat ze wel blijvertjes zijn. Hun spel klinkt ook heerlijk, waarbij hier en daar zelfs vergelijkingen met Led Zeppelin zich aandienen.

MIN

Minder dan twee maanden geleden presenteerden de mannen van General Midnight hun debuutalbum in Merleyn in Nijmegen. De energie en het enthousiasme die daarbij tentoon werden gespreid, ontbreken vanavond een beetje.

OORDEEL

Het is een heerlijke avond met lokaal en internationaal gestamp, met metal, bleus, rock en zelfs lovesongs.