Dag des Oordeels: Sofia Dragt - I See You

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum I See You van Sofia Dragt.

Deze uit Wageningen afkomstige singer-songwriter wist zich het afgelopen jaar al meerdere keren in de kijker te spelen. Zo deed ze mee aan het sterk bezette tweede seizoen van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland en wist Sofia Dragt ook de juryprijs van De Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter te winnen.

Vorig jaar al verscheen de ep Over Rainbows, maar nu heeft ze door middel van crowdfunding haar debuutalbum I See You kunnen uitbrengen. Sterker, omdat er meer geld werd opgehaald dan strikt noodzakelijk zit I See You in een erg mooie verpakking. Wat telt is uiteraard de muziek. Die is voortgekomen uit haar pianospel. Al vanaf jonge leeftijd heeft ze lessen klassieke piano gehad, waardoor ze dit instrument erg goed beheerst. Haar band, bestaande uit Wouter Vliegen, Justin Assiamah-Nicksteit en Sander Huting, speelt volledig in dienst van haar liedjes, die ook een zekere filmische kwaliteit bezitten. Inspiratie kreeg ze namelijk niet alleen van Regina Spektor en Patrick Watson, maar ook van Ludovico Einaudi en Yann Tiersen.

Het materiaal op I See You is van hoog niveau. Na het breed uitwaaierende All Day Long, dat een plekje op de radio verdient, volgt meteen het sterke titelnummer. Haar stem is beheerst en warm, twee termen die ook van toepassing zijn op de productie. Het enige nummer dat ook op de ep stond, is het nog altijd mooie Till It’s Over. Op bepaalde momenten bij het beluisteren van dit album, moet je denken aan Tori Amos en Agnes Obel, maar Sofia Dragt heeft genoeg eigen smoel om niet afgedaan te worden als een copycat. Sterker nog, ze heeft alles in zich om uit te groeien tot een artiest van formaat.