Acid Flash: 'zure' rimpels in de Waal

Organisatoren Jan Liefhebben en Goede Buren zetten een vet feest neer

Niels Limbeek ,

Op 8 november werd, voor de vijfde keer, Acid Flash georganiseerd in het Nijmeegse Waalhalla. Organisator Jan Liefhebber sprak over een epische terugeer van een episch feest. Er waren twee area’s: mainstage, geplaatst in de grote hal van Waalhalla, die voor de gelegenheid is omgetoverd tot ‘303 acid hal’. 303 verwijst naar de 303-bliepjes-machine uit de jaren ’70, waarmee acid bekend is geworden. De kleine drum & bass-zaal werd gehost door feestorganisatie Goeie Buren. 3voor12 gelderland nam een kijkje en sprak met de organisator.

Bij binnenkomst is het een aangename verrassing om te zien wat er in Waalhalla is neergezet. De ‘dikke’ acid line-up was al bekend maar op de locatie zijn ook de puntjes op de i gezet. De grote skatehal van Waalhalla is onherkenbaar getransformeerd tot een donkere hal vol met duistere, gave aankleding. Van een in elkaar geknutselde dj-booth tot banken bovenop skate-attributen. En niet te vergeten het duidelijk zichtbare lichtwerk.

Goeie Buren, die verantwoordelijk zijn voor de aankleding, decoratie en licht hebben duidelijk veel tijd geïnvesteerd in het maken van een professionele aankleding. Deze feestorganisatie stond ook op techno en cult festival Have A Nice Day in Eibergen al duidelijk in de spotlight met decoratie en ook in Waalhalla bewijzen ze zich. In hun eigen Goeie Buren-zaal zorgen ze voor drum & bass muziek met dj’s AtÔme, Jungle Strike Amsterdam, Skannah, Abrassive en Earwax n Dirty SoxXx.

In de skatehal is de line-up ook niet misselijk voor acid begrippen: Stuntman Bart, Jan Liefhebber, Miss Djax, Sorgenkint en Chris Liberator. Hoogtepunt van deze avond is Chris Liberator,  een van de meeste geliefde en gerespecteerde acid-techno dj’s aller tijden. Hij zet een geweldige set neer en het is heerlijk om te zien hoe hij met zijn vette lach en beats ervoor zorgt dat de voeten de vloer rammen. Bezoekers van Waalhalla lijken verliefd te zijn geworden op Chris. Dat voel je aan de sfeer en zie je ook.

Miss Djax, ook wel bekend als ‘the queen of acid’, heeft al twee keer op Acid Flash gedraaid. Acid en techno liefhebbers twijfelen niet als ze deze naam horen; deze dame is bekend en niet voor niets. Ze doet waar ze goed in is en dat is de Waalhalla skatezaal laten beven met acid geluiden.

Degene die hier allemaal verantwoordelijk voor is, is organisator Jan Liefhebber van Highland Beats.

Wie is Jan Liefhebber en waar moeten techno-liefhebbers je van kennen?
Jan Liefhebber is in ieder geval geen pseudoniem, maar mijn echte naam. Ik ben begin jaren ’90 begonnen met draaien op illegale feesten. In 1995 startte ik het platenlabel Highland Beats op waardoor ik veel aandacht kreeg en steeds meer legale boekingen, ook op grote evenementen zoals Nature One, Awakenings en op diverse podia in binnen- en buitenland. Het klinkt als een cliché maar techno en  elektronische muziek zijn echt mijn passie. In het verleden heb ik een platenzaak gehad, ik produceer en ik organiseer feesten zoals Acid Flash in Waalhalla.

Wat is jouw band met locatie Waalhalla Nijmegen?

Ik was vroeger skater en heb zelfs meegedaan met het nationaal kampioenschap in Duitsland, waar ik opgroeide; hoewel ik in Nederland ben geboren, heb ik van mijn vierde tot mijn vijftiende in Duitsland gewoond, wat mijn aparte accent verklaart. Toen Waalhalla open ging kwam ik er graag; niet om te skaten want dat kan ik niet meer zo goed, maar voor het open dj-podium en omdat er zo’n leuke sfeer hing. Ik vroeg of ik mijn verjaardag daar kon vieren en daar kwamen een paar honderd mensen op af. Waalhalla is een super vette locatie voor feesten en het heeft een echte underground vibe. Naast de organisatie voor Acid Flash in Waalhalla ben ik ook vaak betrokken bij de programmering, bijvoorbeeld voor oud en nieuw. Verder geef ik weleens dj-workshops en ben graag bezoeker op andere feesten en evenementen zoals skate- en BMX wedstrijden en graffiti jams.

Naast dj zijn organiseer je ook van alles. Welke feesten organiseer je nog meer?

Naast Acid Flash ben ik betrokken bij de programmering van de techno-area bij het Beachlent festival en ik verwacht binnenkort meer Highland Beats showcases te mogen hosten omdat ik mijn label weer opstart dit jaar.
 
In het buitenland ben je ook bekend. Wat waren je hoogtepunten daar?
Ik ben op zoveel fantastische plekken geweest om te draaien. Japan was heel speciaal omdat de cultuur heel anders is. De mensen waren daar zo gastvrij dat ze zowaar Nederlandse bier voor mij hadden ingekocht. Ze organiseerden zelfs een verjaardagsfeest voor mijn vrouw die mee was.
Ik vind alle boekingen een cadeau.  Afgelopen woensdag heb ik in Tresor gedraaid in Berlijn. Na mijn set werd ik gevraagd om back 2 back te draaien met de resident dj en ik mocht uiteindelijk afsluiten, waarna er Italiaanse, Spaanse en Duitse bezoekers met mij op de foto wilden. Je voelt je dan heel vereerd! Wat een waardering!

Je bent onlangs 40 geworden. Hoe zie jij de toekomst voor je met alles wat je nu doet? Hoe lang ga je door?

Alles wat ik doe is heel intuïtief. Ik heb geen langetermijnplanning, maar ik blijf draaien zolang ik het leuk vind. Ik heb altijd gezegd dat ik iets in de muziek wil blijven doen als het draaien ophoudt, maar dat zie ik niet gebeuren de komende tijd. Ik krijg steeds boekingen en ik vind het nog steeds onwijs leuk om te doen.

Wil je zelf nog iets kwijt?
Begin van het jaar verschijnt een nieuwe Highland Beats. Een primeur: de eerste release is van Ritzi Lee, met remixes van Krenzlin and Diego Hostettler en het wordt een knaller!