Zesde editie Hoogte80 Festival: meer muziek dan ooit

Muziekprogrammering in samenwerking met Luxor Live, Jacobiberg en Willemeen

Robert Koekkoek ,

Vijf jaar lang voerde H80 als slogan 'n Bult Theater'. Nu bij de zesde editie is de naam voluit Hoogte80 Festival en ligt de nadruk niet meer alleen op theater. Vier dagen lang - van donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni - maken muziekoptredens een belangrijk onderdeel uit van het programma. Muziek, theater, literatuur en bijzonder eten en drinken komen bijeen op een van de hoogste punten van Arnhem om van elkaar (en van een fantastisch uitzicht) te genieten.

De muziekoptredens vinden plaats bij twee podia: Club80 en De Kroon. Veel bands en singer-songwriters zijn samengebracht onder een noemer: Muziek bij de Buren, Brighter Records of Het Geluid van Arnhem. Daarnaast treden verspreid over de vier dagen diverse bands ‘zelfstandig’ op. 3voor12 gelderland brengt orde in de chaos en geeft een overzicht van speeltijden. 
 
Donderdag
Op de eerste dag van het festival vult Muziek bij de Buren tussen 14.30 uur en 20.00 uur Club80. Onder meer te horen en te zien zijn The Achievement, Aniek Maren, La Zona, Smal Water, Tuesday Night Music Club, How Lilies Grow en Vreemde Streekjes. Later op de avond, om 21.00 uur, treden rappers Joe Kickass en Heavy op.
Het podium De Kroon wordt tussen 16.00 en 17.00 uur bezet door de Arnhemse flamenco-latinformatie De Spaanse Vlieg. De donderdag wordt afgesloten in De Kroon met gipsy-klezmer-balkan repertoire gebracht door Klavan Gadjé, van 22.00 tot 23.00 uur.
 
Vrijdag
Op vrijdag kijken we vooral uit naar het optreden van singer-songwriter Julian Hertz. Hij heeft voor dit optreden een heuse band om zich heen verzameld op podium De Kroon van 16.00 tot 17.00 uur. Bij Club80 speelt later op de avond, van 21.00 tot 22.00 uur, het Wageningse Grassmoawer met een mix van klezmer, punk en rock. Als afsluiter staat Afterpartees geprogrammeerd. Dit optreden met 70's punk, powerpop en een scheut garage is van 22.00 tot 23.00 uur in De Kroon. 
 
Zaterdag
Dit belooft een bijzondere dag te worden. In Club80 komen onder de noemer Brighter Records vier uur lang tussen 15.00 en 19.00 uur Achterdochtig, Jellephant, Hippie Tree Friends Collective en New Best Friends samen. Om 20.00 uur is het podium vrij voor Het Geluid van Arnhem met Lavalu, Julian Hertz, Miriam Moczko, Sophie Veline, Maame Joses, Roos van Tuijl en Peter Lada. Twee uur lang zullen zij individueel, maar ook gezamenlijk songs ten gehore brengen. 
 
Zondag
Op de laatste dag van Hoogte80 staan zes bands verspreid over de dag geprogrammeerd. Voor de vroege vogels trapt om 13.30 uur in Club80 Sex Drugs & Offbeats af. De band brengt een uur lang reggae waarin de violen een prominente rol spelen. Steppin'Soul speelt van 15.30 tot 16.30 uur soulcovers in Club80. Tussen 17.30 en 18.30 uur is het de beurt aan de retro rock en blues van Buddy Friends. Om 19.30 uur sluit de traditionele Ierse folk van Easnadh het Club80 podium af.

Op het podium van De Kroon speelt om 15.00 uur de reggaeformatie Super National Selection. Het optreden van Nouveau Vélo is op dat podium tussen 21.00 en 22.00 uur het laatste optreden op het festival. 

Nog meer muziek
Voor wie nog niet genoeg heeft van muziek kan op donderdag t/m zaterdag ook nog naar Muziektheater de Plaats. Daar zijn drie voorstellingen per dag. Op zondag speelt Los Muziektheater ook een drietal voorstellingen. Theatergroep Piepschuim brengt op vrijdag, zaterdag en zondag in een omgebouwde SRV-wagen een komische, muzikale voorstelling. De Platenbus is alle festivaldagen aanwezig. Vanuit deze oude brandweerwagen spint DJ Old Way platen uit de jaren 30 tot 80. Ook alle dagen aanwezig is de roestige bar van NondeSjuSjo. Hier kan de kroegtijger een persoonlijk liedje bestellen of zelf iets zingen.
 
Afterparty in Café De Kroeg
Geen festival zonder afterparty. Hoogte80 heeft er vier, elke dag eentje. De afterparties vinden plaats in Café De Kroeg en beginnen steeds om 22.00 uur. Donderdag wordt de afterparty met techno-house verzorgd door Invite met o.a. dj's Kasper Kwant, Roekoeloos en Josh Dupreé. Vrijdag is het Beatnight waarin dj's Raynaey en Clojo indie en curiosa draaien. De zaterdag is de nacht voor Bisquits met soul en funk. De laatste afterparty op zondag staat dj Rocco achter de draaitafels voor Rocco's Vinyl avond.