Het 'Rondje-om-de-kerk-festival' in Bemmel is een feit

Met een grote glimlach: “volgende jaar weer!”

Hans van Wijk ,

Vanaf februari 2013 startte een stel vrienden en muziekliefhebbers met het initiatief: MudBoot Sessions. Kleinschalige optredens van singer-songwriters op speciale plaatsen in Bemmel. Op een stralende zaterdag 17 mei 2014 was de geboorte van het tweede ‘kind’ een feit: een festival! Zon, eten, drinken en goede muziek: het was er allemaal. De organisatie is wel gewaarschuwd: meerdere festivals, nu meerdaags met campings en Metallica of Kraftwerk als afsluiter, zijn ook zo begonnen… 3voor12 gelderland ging even sfeer proeven.

Bemmel zei u? Ja, Bemmel, bij de kerk… Niks Goffertpark, niks Biddinghuizen, niks Gelredome, niks Waalkade’s. Op een mooi stuk grasveld achter de Hervormde Kerk staat een tent. Muntjes bij (o)pa en koffie en broodjes van lokale specialisten. Het bezoekersaantal is gemaximeerd op 150 en een wachtlijst met teleurgestelden is voorhanden mocht iemand zich afmelden. “Ook de artiesten komen gewoon, geen afzeggingen…” volgens Peter Lenstra: een van de mede-organisatoren. Wat direct opvalt: geen spoor van stress te bekennen bij de organisatie. En zo hoort het. “Neem vooral een stuk appeltaart!”

Het concept vergt wat logistiek: iedereen krijgt een blauw, geel of groen polsbandje. Dit onderscheidt de groepen die uiteen gaan naar het veld achter de kerk, de tuin aan de Dorpsstraat en de tuin aan de Waaldijk. Na het optreden is het rouleren en doen de artiesten opnieuw een sessie. Maar eerst openen Lavalu en Gerhardt het festival in de ‘grote’ tent om 15.00 uur. Zo komt iedereen in de muzieksfeer want de zon nodigt namelijk erg uit om lui in het gras te gaan liggen bakken.

Op het veld achter de kerk tegenover het hoofdpodium speelt Jack And The Weatherman. Twee positivo’s uit Haarlem die pop afwisselen met reggae en wat hiphop. Lekker vrolijke gasten die het publiek, jong & oud, betrekken bij hun humoristisch getinte liedjes. De tipi-tent gaat mee op toer en staat dus ook opgezet in Bemmel. Een prima start.

Ronde twee is op de Dorpsstraat. Achter in de tuin voor het tuinhuis staat het Rotterdamse echtpaar Sommerhus opgesteld. Op hun website kenmerken ze zichzelf als “… Sommerhus is niet bang voor de stilte en maakt muziek die teruggebracht is tot de essentie. Geen opsmuk. Ontroering met een glimlach en vol hoop gegoten in een muzikaal minimalisme.” Met gitaar en contrabas, vergezeld van een voorbijrijdende motorrijder en veel vogels - vooral merels - komt dit minimalisme vanmiddag prachtig tot zijn recht.

Mark Lotterman staat in het middelpunt op ‘locatie Waaldijk’. Na de vrolijkheid en hoop is er nu plaats voor cynisme en donkerte. Deze singer-songwriter speelt vandaag solo op akoestische gitaar. Hij doet sterk denken aan Nick Cave: rauw, melancholisch. Wel met een lach, maar ook met de realistische zuurheid van het leven. Het publiek houdt er wel van, zeker als je dit afmeet aan de verkoop aan de ‘merchandise’-tafel.

Na dit rondje om de kerk is het de beurt aan Me & Mr. Jansen. Zij begeleiden de eetpauze voordat alles nog een keer uit de kast mag. Het eten zorgt voor een lange wachtrij en dat is dan een leerpuntje voor de volgende keer.

Als afsluiter van de avond is het veelkoppige The Cosmic Carnival Express aan zet op het hoofdpodium. Al met al is deze dag samen te vatten: prima artiesten van eigen bodem, buitengewoon goed weer, een enthousiaste organisatie en dito publiek. En om Lenstra nog een keer te citeren: “Het was waanzinnig!! Volgend jaar zeker weer!!”.

Oh oh…