Op weg naar de finale van de Roos van Nijmegen met Through the Struggle

“We hadden het idee dat we nét te hard voor de finale waren.”

redactie gelderland ,

Op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, vindt traditiegetrouw de finale van de Roos van Nijmegen plaats in Doornroosje. 3voor12 gelderland stelt de finalisten voor en kijkt vooruit naar de laatste finale in het oude Doornroosje. Vandaag: Through the Struggle.

Hoe is Through the Struggle ontstaan?
Justin (drummer) en Kieran (gitarist) zijn in 2009 met nog een aantal vrienden uit Groesbeek bij elkaar gekomen om samen een potje herrie te maken. Na een aantal verschillende mensen erbij te hebben gehad werd Toon (bassist), die op dat moment nog samen met Justin in een punkband speelde, gevraagd om een keer te komen kijken in Groesbeek. Dit beviel wel en zo werd begin 2010 de basis van Through The Struggle een feit. Begin 2011 kwam Barend erbij als extra gitarist en behalve twee wisselingen van vocalisten is dat sindsdien de vaste basis van Through The Struggle.

Hoe zouden jullie de muziek van Through the Struggle omschrijven? En wie zijn jullie muzikale voorbeelden?
Hard en energiek met genoeg ruimte voor dynamiek en afwisseling. Wat betreft muzikale voorbeelden… Dat verschilt nogal per bandlid en het is niet zo dat we een algemeen voorbeeld als band aannemen. Dat was eerst misschien meer het geval, en ik denk dat er nog wel het een en ander aan hardcore bands terug te horen is in de wat oudere nummers. Vooral in de nieuwere nummers is het bredere aanbod aan invloeden beter terug te horen.

Jullie staan in de finale van de Roos van Nijmegen! Hadden jullie dat verwacht?
Haha nee, integendeel zelfs! Naast het feit dat het gemiddelde niveau van alle acts vrij hoog is, hadden we het idee dat we misschien toch nét te hard waren. Metal/Hardcore blijft toch een beetje een niche en het is moeilijk in te schatten in hoeverre mensen die niet per se fan zijn van het genre je muziek kunnen waarderen.

Hoe bereiden jullie je voor op de finale van 29 mei?

Daar zijn we al het hele jaar mee bezig. Niet per se bewust voor de finale van de Roos, maar we oefenen steevast iedere week en hebben sinds januari een klein vijftiental aan optredens achter de rug. Alle nummers die we spelen, inclusief de nieuwere, zitten er goed in gehamerd. Desondanks dat het echt een hele eer is om met de laatste finale van de Roos in het oude Doornroosje te mogen spelen, is het een optreden zoals alle anderen en willen we hier ook niet té zwaar aan wegen. Ieder optreden moet je er volledig voor gaan en dat gaan we 29 mei ook weer doen.

Kennen jullie de andere finalisten een beetje? En zo ja, wie zien jullie als de grootste concurrent?
We hebben met de voorrondes in Merleyn nog samen met Captain Ortega het podium gedeeld. De andere twee acts kennen we minder goed, die hebben we niet zien optreden. Verder zien we niemand echt als concurrent. Naast het feit dat alle acts qua genre behoorlijk uit elkaar liggen zien we de Roos sowieso meer als een reeks toffe showcase avonden dan als ‘bandjeswedstrijd’. We hebben gewoon het geluk dat we ons nog een keer op het podium in Doornroosje mogen presenteren.

Wat kunnen we van jullie verwachten in de finale?
29 mei is het allerlaatste optreden met onze huidige zanger Jordy, dus verwacht feest! En misschien een beetje sentiment…

Wat kan er van jullie verwacht worden na de finale?
Optredens! Zoals eerder gezegd is 29 mei het laatste optreden met Jordy. We zijn inmiddels al met een nieuwe zanger aan het oefenen en gaan daar zeer binnenkort voor het eerst mee op de planken. Daarnaast zijn we druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers en zijn we plannen aan het maken om in de loop van dit jaar weer op te gaan nemen. Op de wat langere termijn willen we plannen gaan maken voor een debuutalbum.

Wat willen jullie verder nog met de lezers van 3voor12 gelderland delen?

Wees er 29 mei bij: Onze laatste keer met Jordy en bovendien de laatste finale van de Roos van Nijmegen in het huidige Doornroosje! Als dat de moeite niet waard is dan weet ik niet wat wel…