Poppodium Ede Kickoff!

Zonder regen, geen regenboog

Esmée Ottema ,

Het is eind 2012. Xander van Soelen, Stephan Beumer en Twan Spierings van Stichting Strike Back Events organiseren al een tijd enorm succesvol feesten als Deep Cutz (Nijmegen) en Forms (Arnhem). Maar de mannen komen uit Ede en daar gebeurt niets meer op het gebied van muziek voor jongeren. Ze pleiten daarom voor een poppodium in Ede op een goede locatie.

In het afgelopen anderhalf jaar spraken Xander, Twan en Stephan met verschillende politieke partijen, werkten ze samen met de jongerenraad om erachter te komen wat de Edese jongeren nou eigenlijk willen en promoten ze het idee op de radio en in de krant. Afgelopen zaterdag stonden er drie podia in het centrum van Ede: een podium voor bands, eentje voor singer-songwriters en eentje voor dj's. Zo kon Ede kennismaken met een diversiteit aan muziek en lieten de heren zien dat er behoefte is aan een poppodium. Met hulp van sponsors en vrijwilligers willen de mannen het festival zo goed mogelijk laten verlopen. 


De Band Stage op het Oude Kerkplein begint al om elf uur 's ochtends en wordt geopend door de kersverse wethouder Johan Weijland. Hij geeft aan erg enthousiast te zijn over dit initiatief. Jammer dat het de hele dag zo regenachtig is. Toch staan er al vroeg mensen te wachten op de eerste band, Blue Moray. Het zijn voornamelijk vrienden, kennissen en familie. Maar dat is dan ook de rode draad in het verhaal: iedereen geniet samen op één plek van muziek. 


Verderop, achter de Achterdoelen, staat een knusse partytent met twee bankstellen en een kleed op de grond. Ook al is het koud en nat buiten, de plek nodigt uit om lekker op de bank te hangen en overdekt te genieten van de singer-songwriters. Omdat dit na verloop van tijd vanwege het weer niet erg wil lukken, spelen de artiesten verder in De jonge dame, een nieuwe koffiezaakje vlak naast de partytent. Maar goed ook, want vlakbij deze locatie staat alweer het derde podium op het Bevrijdingsplein: de Dj Stage. En die gaat gedurende de dag nog verrassend hard met de muziek. 


Eerder stond in de Edese Post dat het winkelend publiek met allerlei genres kan kennismaken, maar “de 100 decibel wordt niet overschreden.” In de praktijk denkt de gemeentelijke afdeling Toezicht daar anders over. Na enkele pop- en bluesbands start Killing Goliath met het eerste nummer (“Wij zijn een hardcore bandje, dus dit zal er wat harder aan toegaan”) maar van Toezicht moet het zachter. Wat na het tweede nummer overblijft, zijn vooral de drums. Toezicht kijkt het even aan en besluit de band af te kappen. De gitarist houdt een korte speech en steekt cynisch zijn duim omhoog. Het publiek gelooft zijn oren niet. Even later blijkt dat alle 'hardere bands' zoals Landmine Heart, The Bunny Bonanza's en SpellfauD niet meer mogen spelen. Ruim twee uur eerder dan gepland, houdt de Band Stage al op. Bij de DJ Stage is ook een aantal keer gevraagd om de muziek zachter te zetten, maar daar werd milder over gedaan. 


Een goede leerschool voor Xander, Twan en Stephan. Ondanks de regen en het vervroegde einde van de Band Stage, was de Kickoff! een geslaagd festival. Uit de reactie van afdeling Toezicht blijkt dat een goede locatie echt nodig is om dit soort evenementen in de toekomst te kunnen organiseren. De heren gaan met hun grote achterban verder met hun strijd. Zonder regen, geen regenboog!