Heel Nijmegen gaat plat in De Onderbroek en De Bijstand

Nijmeegse collectieven organiseren driedaags festival

Tekst en foto’s: Tse Kao ,

“Heel Nijmegen Plat” is een samenwerking van Nijmeegse collectieven, die zichzelf jaarlijks laten zien tijdens een driedaags festival. De Bijstand, de Onderbroek, de Plak, Derde Wal, de Plu, Extrapool en de Klinker organiseerden 16, 17, 18 mei de vierde editie van het muziek-, kunst-, performance- en eetfestival.
De tweede dag van het festival speelden acht garage- en punkrockbands Nijmegen plat in De Bijstand en De Onderbroek. Fotograaf Tse Kao maakte een sfeerverslag.

Na een (h)eerlijke couscousmaaltijd, gekookt door de medewerkers van De Onderbroek, trapt de Nijmeegse band The Assange om zeven uur af in De Bijstand. De band van de Nijmeegse gitarist Jasper Konijnenbelt zet, ondanks het vroege uur en het handjevol publiek, een prima 'high energy' show neer. The Assange speelt geen standaard punkrock, maar combineert eigenzinnige drumritmes met degelijk gitaarspel en krachtige, soms gerapte (pop)punk vocalen. Het doet af en toe denken aan een opgefokt Urban Dance Squad in een vuige punkrockjas. De energieke performance van de band, die nog beter tot z’n recht zou komen op een groot podium, is een uitstekende opener van het festival.

In De Onderbroek is het rustig bij het tweede optreden van de avond. Een man of dertig kijkt enigszins afwachtend naar de uitspattingen van de frontman van Black Water Sharks. De songs van de band passen binnen het standaard punkrockgenre, maar zijn niet heel erg verrassend. Het spel van Black Water Sharks klinkt wat vermoeid en komt langzaam op gang. Daarentegen maakt de ADHD-performance van de zanger veel goed, maar je kunt het ook overdrijven.

Dr. Duval in De Bijstand is van een ander kaliber. De sixties garage rock-'n-rollband pompt de hele set lekker door. Het begint los te komen in het inmiddels iets beter gevulde café. Muzikaal gezien wordt het niet echt spannend, maar de band heeft het 'sleazy' rock-'n-rollhart zeker op de goede plaats. Er is veel interactie van de bandleden onderling en met het publiek, zowel op als voor het podium. Met humorvolle teksten, vaak over seksuele en soms over andere levensvraagstukken, een stomende ritmesectie en penetrant gitaarwerk zorgt de band voor een onderhoudende vuige rock-'n-roll show. Het dak gaat er een klein beetje af in de Bijstand.

Terug in De Onderbroek lijken de bandleden van Frankenberries enigszins gespannen. De band heeft een avant-garde rock-'n-rolluitstraling en daarmee is het qua podiumpresentatie ook min of meer gezegd. Er is weinig interactie onderling en de bassiste lijkt de enige die lol heeft in het optreden. Iedereen doet zijn best en de garagerocksongs met invloeden van surf en punk zijn degelijk, maar het bloed, zweet en tranen spat er niet van af bij Frankenberries. De afwachtende houding van het publiek en de slechte balans van het geluid in de zaal zal daar waarschijnlijk ook aan bijdragen. Maar dat mag in elk geval geen excuus zijn.

Het meeste publiek lijkt te hebben gewacht op het optreden van de (grotendeels) Nijmeegse formatie Antillectual. De zaal van De Onderbroek zit bomvol als de mannen van de internationaal gelouterde punkrockband klaarstaan om te beginnen. Het trio steekt, niet geheel onverwacht, met kop en schouders boven het maaiveld uit van de festivalbands bij Heel Nijmegen Plat. Geroutineerd door jarenlang internationaal toeren, zeer publieksgericht en met een drive waar je U tegen zegt, zorgt Antillectual voor een waar festivalgevoel. Er vormt zich zelfs een (kleine) moshpit voor het kleine podium van De Onderbroek. Vuisten gaan de lucht in en de fans schreeuwen mee. Heel Nijmegen gaat plat in De Onderbroek. De avond is nu echt begonnen.

De Groningse band Fifty Eggs houdt in De Bijstand de feeststemming erin met hun rammelende mix van hillbilly, blues, rock-‘n’roll en punk. Muzikaal heeft de band weinig diepgang en zijn ze allesbehalve vernieuwend, maar dat doet er in dit geval ook niet toe. Totale gekte is het summum. Het repertoire van Fifty Eggs bestaat overwegend uit rammelende polka’s in een up tempo tweekwartsmaat, die zorgen voor een hoog feestgehalte. De 'over the top' vocalen, mondharmonica en performance van de bebaarde zanger doen sterk denken aan de megageflipte Legendary Stardust Cowboy en in de verte aan Screaming Jay Hawkins. Leuke band om naar te kijken… voor een half uurtje.

De avond was nog jong, maar de oren moegestreden, dus hier hield uw verslaggever het voor gezien. Het kollektieve Nijmeegse festival kwam wat langzaam op gang (waarschijnlijk door het warme weer), en het programma had wat spannender gekund, maar het werd uiteindelijk een sfeervol punk-/garagerock-'n-rollfeestje dat niet heel uitbundig gevierd werd. Nijmegen ging nog door tot in de late uurtjes met optredens van Dave and Mighty en Bubblica, en er waren twee afterparties met dj’s in De Plak en in De Onderbroek.