Future boogie met Shaking Godspeed en Okieson

Weg met het verleden

tekst: Eelco van Eldijk | foto's: Bernard Bodt ,

Het is knap wanneer bands zichzelf in de spiegel aankijken en trachten zich opnieuw uit te vinden. Bij Shaking Godspeed is dit per jaar en plaat aan de orde, gezien de wisseling van bandleden en nieuw gevonden inzichten. Okieson zoekt ook naar een nieuwe koers, inclusief verjonging in de gelederen.

Sebastiaan van Bijleveld en Wout Kemkens, leuke eigenwijze mannen die ook allebei gitareren en zingen en een interessant bandje hebben. Vandaag delen ze het podium van Merleyn in Nijmegen. Okieson, van Sebastiaan, komt van de roots en gaat naar grootsere Amerikaanse toestanden. Shaking Godspeed, van Wout, slaat eigenhandig een wonderlijke brug tussen prog en garage.

Waar beide bands elkaar weer vinden is in het ruwe gitaargeweld. Okieson doet het met drie (!) gitaristen en ook Shaking Godspeed heeft er een mannetje met zes snaren bij gekregen. Beide bands creëren een nieuw monster.

Okieson kiest ervoor om bands als Wilco, The Hold Steady en The Boss Springsteen als leidraad in de muziek te verwerken. Voluit er invliegen. Misschien nog een tikkeltje rommelig en niet alles (met name de minder passende drumpartijen) beklijft, maar de interesse van de luisteraar is wel gewekt. Het totaalgeluid zit hen deze avond niet mee, maar wel is duidelijk hoorbaar dat de nieuwe koers een interessante is.

Shaking Godspeed is op een tamelijk bizar pad terecht gekomen. Het inventieve spel, puur op gevoel, van Kemkens, in combinatie met de technische gepiel van Rocco is zeker interessant te noemen. De twee zijn tegenpolen, maar ook de beste vrienden. Ze vinden elkaar in de bijzondere composities van het huidige Shaking Godspeed. Ruw versus subtiel, los versus strak, hart versus hoofd: het is een klassiek en meeslepend spel. Er is geen winnaar, want ze trekken samen op.

Het maakt meer dan nieuwsgierig naar het aanstaande album. Dat geen gemakkelijke bevalling gaat worden, maar als je er de tijd en ruimte voor neemt en krijgt dan komt er iets heel erg tofs aan. Gooi garageblues, psychedelica, glamrock, prog, dikke hardrock-‘n-roll en nog een partijtje terminologie op een hoop, flink de fik er in, na laten smeulen en de stinkende resten opdienen op een podium - this is your Future Boogie!