Ep-release van Sophie Veline verrast door variatie

Steengoede band wordt al fluisterend overstemd

Kevin Rivière ,

Vrijdagavond presenteerde singer-songwriter Sophie Veline in de knusse bovenzaal van Luxor Live haar nieuwe album De Zwarte Deken. Hierbij werd zij muzikaal, maar ook in het zelfvertrouwen gesteund door haar band.

De muzikale avond in Luxor Live begint met een half uur Engelstalige, akoestische luisterliedjes van een loepzuivere DONNA, een vriendin van Sophie. Met een gigantisch bereik en een expressieve stem brengt ze het publiek in de juiste stemming.

De drummer van Sophie zet aan het begin gelijk het ritme in van het nummer waaraan het album De Zwarte Deken zijn titel ontleent. De liedjes zijn overwegend melancholisch, maar af en toe wordt voorzichtig een uitstapje genomen naar andere stijlen. Hierdoor wordt het publiek bijvoorbeeld enkele keren getrakteerd wordt op heuse rocksong. Wanneer Sophie van de knaller Schoon en Proper overgaat naar het kleine, emotionele nummer Flinterdun, bekend van haar auditie bij tv-programma De Beste Singer-Songwriter, is een stel achterin de zaal tot tranen geroerd. Hoogtepunt is De Regels, waarin de bandleden alles uit de kast trekken. Als afsluiter kiest Sophie ervoor bij zichzelf te blijven en zingt het nummer Dag, geschreven voor haar opa.

De licht nerveus ogende Sophie zoekt tijdens het optreden regelmatig de blik van haar gitarist Xavier Teerling, die haar dan met een lichte glimlach geruststelt. Hij is de steun en toeverlaat van Sophie, en heeft dan ook geholpen met het schrijven, produceren en promoten van het nieuwe album, zo blijkt later. Tussen de nummers door ontstaat soms een charmante chaos, doordat de muzikanten vaak van instrument wisselen en de gitarist spontaan de presentatie overneemt. Gedurende de hele show heeft Sophie echter geen enkele moeite om met haar stem boven de band uit te komen, vooral dankzij haar opvallend duidelijke uitspraak. Haar soms bijna fluisterende stem blijft de hele avond middelpunt van de aandacht. Ze weet zelfs een bescheiden gedeelte van het publiek te laten meezingen.

Sophie en haar band hebben hun uiterste best gedaan de nummers van ep De Zwarte Deken om te bouwen voor een live-show, maar toch herkenbaar te laten. Hierin zijn zij geslaagd, de nummers hadden op het grote podium van Luxor Live ongetwijfeld ook fantastisch geklonken. Een mooi streven voor de volgende ep-release...