Deanmoore en Mystic Gemini winnaars Achterhoekse bandcompetitie

Zes bands strijden om een plaats op Huntenpop

Niels Limbeek ,

Voor veel beginnende, maar ook voor gevorderde bands, is de Achterhoekse bandcompetitie een uitgelezen kans om een felbegeerde plaats op Huntenpop te veroveren. 3voor12 gelderland nam een kijkje.

Het Dru Park in Ulft. Het is alweer een paar dagen na de finale van de Achterhoekse bandcompetitie in de Dru Fabriek met zes bands en gratis entree. Mosterd-na-de-maaltijdartikel? Nee, wij praten nog graag verder over dit evenement. De line-up was divers en aantrekkelijk en de zaal stond vol met kritische muziekliefhebbers. Een bandcompetitie waarbij iedereen mee mag stemmen? Genoeg reden om even een kijkje te nemen. En leuk was het.

Tijdens de halve finale hebben Mystic Gemini en The New gehoord dat zij het beste scoorden. Vooraf dus de grootste kanshebbers op de prijs. Het programma van de Achterhoekse bandcompetitiefinale: zes bands krijgen twintig minuten speeltijd, tussen de bands tien minuten pauze voor het ombouwen en om 0.00 uur de uitslag. Hier de avond in volgorde van spelen.

Mystic Gemini is een puberachtige band met heerlijk gevoel voor muziek. Passie, glimlach en rocken met mooie teksten. Jongeren die echt wel wat kunnen en groeien naarmate de nummers voorbij gaan. Hier en daar een klein foutje, maar met heerlijke meezingers en opvallend goed pianowerk zorgen ze ervoor dat de popzaal goed vol staat. Waar ze de bassist vandaan hebben gehaald, is een grote vraag. Hij staat te spelen alsof hij al dertig jaar ervaring heeft terwijl hij nog geen twintig is. De muziek lijkt op Nickelback en Imagine Dragons en swingt. Dat krijgt de band later op de avond te horen van het publiek. Het nieuwe nummer Imprisoned blijft bij veel mensen hangen. Wij zijn benieuwd hoe ver deze band het nog gaat schoppen.

Instrumentaal staat de volwassen band als een huis, zeker met de rockchick zangeres gekleed in een rode jurk. De grote vraag luidt: waarom staat Burning Paris weer in een bandcompetitie? De groep speelde in dezelfde formatie toch al een keer op Huntenpop? “Waarom zou ik nog een keer stemmen op deze band als ik een andere band ook een plek gun?” De jury is streng doch rechtvaardig: “Het podium lijkt te klein voor jullie. Beide gitaristen zitten regelmatig de zangeres in de weg”. Geen prijs. Toch is het leuk om deze band nog een keer terug te zien, want talent en de passie is er.

Deanmoore bestaant uit drie knappe, goed geklede bandleden. Haren mooi en de dames imponeren. De gedachten na het eerste nummer: "Wat een stem". De zanger produceert lange zuivere noten en ‘cruncht’ op een toon waar de haren recht van overeind gaan staan. Het tempo van deze band is hoog, vooral vergeleken met de vorige bands. Rammen, rocken, presteren en glimlachen doen de jongens goed. Deze nieuwe Muse-achtige band is geboren in de Achterhoek. Landelijk doorrammen en doorpakken nu?

De jongste band van deze avond, Stereotype, is gekleed in stoere, zwarte rockhemdjes. Deze gasten zullen wel metal hard gaan. Eenmaal een nummer verder is het duidelijk dat deze band geen metal, maar hedendaagse poprock speelt. Muzikaal spelen ze oke, maar hier en daar is er nog werk aan de winkel. De band staat nog aan het begin van wellicht een mooie muziekcarrière. Nog even de puntjes op de i, maar er is zeker potentie.

Het vierkoppige The New is een band met ruime ervaring. Het staat als een huis met een mooie tuin erom heen. Maar onder welk genre moeten we deze band plaatsen? Wordt het stilstaan en genieten van mooie zang of gaan we rocken met heerlijke gitaarsolo's? Origineel is het dat de drummer meezingt. De band klopt, maar in de zes nummers telkens van tempo wisselen is voor de luisteraar lastig te volgen. Jammer want de bandleden zijn stuk voor stuk goede muzikanten met talent. Misschien is wat meer overeenkomende nummers spelen een idee?

Disclosure, maar dan met een Achterhoek accent. Drie jonge jongens in witte overhemden en een zwarte das. Geef El Jando een muziekcomputer, keyboard en gitaar en de heren zorgen voor een show die blijft hangen. Naarmate de twintig minuten speeltijd passeren, doen ze een beetje denken aan Arctic Monkeys in haar jonge jaren. Vol overgave, met een glimlach en plezier krijgen ze de zaal in beweging. Beats en zang wisselen elkaar af. Echt een feest om naar te kijken en te luisteren. Maar helaas was het blijkbaar net niet genoeg voor een publieksprijs of juryprijs. Tot snel jongens? Wij zijn fan.

Bij binnenkomst van de popzaal kreeg iedereen een stembriefje. Door je favoriete band aan te kruisen, maakt deze kans op de publieksprijs. Aan het einde van de avond gaat deze prijs terecht naar Mystic Gemini. Met meer dan de helft van de stemmen uit de zaal zijn ze klaar om de Achterhoek te veroveren. De jury kon er niet omheen. Deanmoore is door hen toegevoegd aan de line-up van Huntenpop. "Retestrak" vonden de leden de band. En dat was ook zo.