Dag des Oordeels: Asgrauw - Schijngestalten

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van Asgrauw: Schijngestalten.

“Pure Black Metal” prijkt er op de sticker die uit het hoesje van de cd valt. Als je, als lezer, niet weet wat black metal is, begin er dan niet aan om het te luisteren. Je zult het niks vinden. Ben je liefhebber van het genre, dan kun je je tijd stukken slechter spenderen dan luisteren naar Schijngestalten.

Twee jaar na het uitkomen van hun promo komt Asgrauw met een volwaardige, zelfgefinancierde, cd. Acht nummers waarin de drie Groesbeekse heren laten horen wat “pure black metal” is. Acht nummers waarvan er drie in het Engels worden gegrunt en vijf zowaar in het Nederlands. Je moet, ook als metalliefhebber, overigens wel goed luisteren om te horen in welke taal welk nummer wordt gezongen.

De drie Engelse nummers, Ira, Luxuria en Avaritia handelen over drie van de zeven doodzonden, respectievelijk gramschap, lust en hebzucht. Snelle, strakke nummers met kenmerkende hoofdrollen voor vette gitaarriffs en knallende drums. Triviant-weetje: Avataria is het eerste nummer dat Asgrauw ooit heeft geschreven.

Maan Boven De Heuvels is een van de heerlijke felle Nederlandse nummers. Het is het schoolvoorbeeld van black metal en toont aan dat Batr, Vaal en Kaos zich niet hebben laten verleiden tot het sluiten van een compromis met een ander genre. Dat geldt trouwens eigenlijk wel voor de hele cd. En bij nader inzien: ook niet-headbangers moeten hier maar eens van proeven.

Schijngestalten wordt 25 mei a.s. gepresenteerd tijdens het Veneration of the Dead festival in Baroeg, Rotterdam.