Presentatie jubileumboek tijdens pre-party Huntenpop

25 jaar noaberschap en gezelligheid

Niels Limbeek ,

Op 22 en 23 augustus is het zover: de 25e editie van Huntenpop festival. De organisatie organiseerde daarom op 6 juni een pre-party. De avond begon eerst met een presentatie van het jubileumboek ‘25 jaar Huntenpop. Daarna was het de beurt aan Sunday Sun, Douwe Bob en DJ team Boomshakalak Soundsystem. 3voor12 gelderland sprak Guido Kobessen over het ontstaan van het boek 25 jaar Huntenpop.

Als prille tiener ging Guido Kobessen in augustus 1991 voor het eerst naar de voorloper van Huntenpop: de Huntense Hemelfeesten. Daar speelde Fischer-Z in een tent bij de Huntense boom in Ulft. Guido dronk daar ook zijn eerste biertje. Dat vergeet hij nooit meer. Het biertje, maar zeker ook de Hemelfeesten smaakten naar meer. Twee jaar later stond Guido vanaf de weg te kijken naar het hele gebeuren. Hij vergeet nooit meer hoe Herman Brood het terrein verliet, gezeten tussen twee wulpse Bombitas in een limousine. Een jaar later moest hij erbij zijn en Guido heeft het festival niet meer los gelaten. Ook toen hij verhuisde naar Zwolle, probeerde hij om die hele stad naar de Achterhoek te krijgen. Trots op de noaberschap van de Achterhoek en de gezelligheid van Huntenpop.

Een boek schrijven, dat wilde Guido al heel lang. Maar waar moest het over gaan? Op een dag realiseerde hij dat zijn geliefde festival de 24e editie vierde. Mooi onderwerp vond hij, schrijven over 25 jaar Huntenpop. Maar hoe krijg je anderen zover om mee te doen? “Bij de organisatie heb ik Bert Messing als eerste gevraagd. Hij was meteen enthousiast.” Intussen benaderde Guido ook Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus, die direct wat zag in dit project. Daarna bleef het een tijd stil vanuit het bestuur van Huntenpop. Uiteindelijk kwam er een ja en kreeg Guido het hele archief mee. Een stortvloed van informatie kwam op hem af. Hij zag het af en toe niet meer zitten, totdat hij de juiste flow kreeg. Tientallen gesprekken en honderden mails verder schreef Guido een mooi stuk tekst. Maar, zonder foto’s geen jubileumboek. Ondanks de tijdsdruk hielpen fotografen Stan Bouman, Peter van Tuijl, Freek Miggelbrink, René Moorman, Theo Kock, Roel Kleinpenning en Rob Zantinge Guido aan beelden.


In het boek gaat Guido in op allerlei aspecten van het festival. De onvoorwaardelijke steun van vrijwilligers en sponsor Huntenkring Businessclub, de programmering en de enorme inzet van organisatoren om er een mooi festival van te maken. Een reeks Achterhoekse artiesten vertelt hoe bijzonder het is om op het Huntenpoppodium te staan. 

Ook vertelt Guido over het ontstaan van Huntenpop. En dat is verrassender dan gedacht. In een jaar waarin de 25e editie wordt gevierd zou je verwachten dat je 25 jaar terug in de tijd moet gaan. In veel artikelen wordt gesproken over de eerste editie van de Huntense Hemelfeesten in 1990. Sommige artikelen vertellen zelfs dat Huntenpop is ontstaan in 1989 met concerten van Normaal, Herman Brood en het Ulfst Mannenkoor met Montevideo sings Queen. Maar in de krantenarchieven was niets te vinden over een nieuw evenement in het dorpje Varsselder-Veldhunten. Voor de bestuursleden uit die tijd was het na al die jaren ook niet helemaal duidelijk meer. Guido ging naar dorpsarchivaris Bennie Kroessen, maar ook daar was de informatie niet helemaal zuiver. “Pas een week of twee voor de deadline kwam ik tussen de dozen ineens een kopie van de Graafschapbode tegen. Daarin stond een aankondiging van de eerste Huntense Hemelfeesten gedateerd op april 1991.” Dit zou betekenen dat Huntenpop dit jaar geen 25 jaar bestaat. Hoe de foute jaartelling ontstond, werd Guido na enig gepuzzel duidelijk. In augustus 1991 was het concert van Fischer Z. Dit was ook onder de vlag van de Huntense Hemelfeesten. Het werd als een soort tweede editie gezien. Daarna werd het aantal edities met het aantal jaren verward, waardoor al na vier jaar gesproken werd van het eerste lustrum.

Dat maakt het jubileumjaar er niet minder om, want in augustus viert Huntenpop haar 25e editie. “Een hele mooie,” vindt Guido,”gezien alle namen die de organisatie heeft geboekt.” O.a. Guus Meeuwis, Kensington, De Jeugd van Tegenwoordig, Vandenberg’s MoonKings, Jett Rebel, Baskerville, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Therapy, Dotan, Jo Harman, Black Marble Selection, Villa Zeno, Dudettes, Leeways, Kraantje Pappie, FeestDJRuud, DJ Danjah & Vj’s Snorren en Baarden, The Dirty Daddies, Coldplace, ACDCUK, Crystal Dream Plays U2 en Hooked Plays Grohl zijn van de partij. En dit zijn nog niet eens alle namen. 3voor12 gelderland heeft wel zin in een feestje en doet vanaf de camping en het festivalterrein verslag.