Over De Top Festival bestaat vijf jaar

Lichtenvoorde hakt, swingt en beukt

Niels Limbeek ,

Een zomerse pinksterzondag met 28 graden. Het festivalterrein is een sportveld midden in een woonwijk. Ongeveer 1500 Achterhoekers die van drank, muziek en feest houden, waardoor er een ons-kent-ons-sfeer hangt. Over De Top doet zijn naam eer aan. Een festival voor jong en oud met verschillende muziekstijlen, gezellig entertainment en een creatieve, kneuterige aankleding.

Uit Area 5.1 klinken schelle bassen. In deze tent kun je hakken op early-hardcoreplaten met 180 beats per minuut. Een paar kinderen proberen met papa en mama mee te doen op de goede oude ravesound. Na de hardcore is het de beurt aan DJ Milo. De resident van o.a. De Radstake en City-Lido haalt zijn commerciële danceplaten tevoorschijn. Er is weinig extra licht in deze donkere tent. De stroboscoop flitst om de tien seconden aan en uit en de rookmachines staan vol aan. Hierdoor zie je weinig, wat gevaarlijk is aangezien de tent vol staat.  

Op het festival zijn twee podia voor bands. Een daarvan is het bijzondere Hardrock Café. Ken je de Dansweide op de Zwarte Cross? Dat is een kooi van houtpallets met robuuste aankleding en licht. De organisatie van Over de Top Festival is de maker hiervan en heeft op het eigen festival de kooi half opgebouwd. Dialogue met zanger Talie Wijlens staat na tweeëneenhalf jaar afwezigheid op dit podium. Met een hoog swinggehalte en veel enthousiasme speelt de band alsof ze dit elk weekend doet. “Het is fucking warm hier! Wil iemand de EHBO even roepen als ik neerval?” Talie heeft er zin in en de bezoekers reageren. “Trap’m aan en deurgoan”, schreeuwt een festivalganger terug. En dat doet Dialogue. Het is niet te horen dat ze al enige tijd niet hebben gespeeld. Deze swingende rockband is weer springlevend. 

Vervolgens maakt Full Nelson wat los bij de bezoekers. Deze Limb Bizkitcoverband zorgt voor een tien meter brede moshpit. De fans zijn niet bang voor een paar blauwe plekken. Het gaat er stevig aan toe op dit rugby-dansveld. Er wordt dansend geduwd en gebeukt. Met een glimlach vallen en opstaan, waar nodig met hulp van toeschouwers. Een erg leuk schouwspel, terwijl de nummers steeds harder en sneller voorbij komen. 

Het andere podium is een grote vrachtwagenaanhanger in zigeunersferen: Coco Loco. Daar treedt GOEIEMIDDAG! op. Een band die weet hoe je het publiek moet entertainen, niet alleen door de originele carnavalskleding. Misschien ken je hun Het Geert Wilders Protestlied, dat landelijk nieuws werd via omroep Powned. Ze zijn bekend geworden via Pukkelpop en spelen nu door heel Nederland. Zodra je de teksten hoort, denk je glimlachend ‘hoe komen ze erbij?’ Vuige rock, ska, metal en soms zelfs even akoestisch; jong en oud staan te genieten. 

Vanwege het slechte geluid is het na het eerste nummer van Skandaal de hoogste tijd om te gaan. De muziek van Area 5.1 is namelijk ook (te) goed te horen bij Coco Loco en Hardrock Café. Het lijkt soms alsof de boxen zijn opgeblazen. Erg jammer voor de bands die, met grote hulp van hun eigen geluidsmensen, het beste eruit proberen te halen. Ondanks dat is Over De Top Festival echt een Achterhoeks familiefestival. Op naar editie 6!