Met haar warme en krachtige stem heeft ze al menigeen versteld doen staan. De Arnhemse singer-songwriter Maame Joses wint met haar gevoelige muziek vele harten. Vanaf het moment dat het grote publiek voor het eerst van haar hoorde in The Voice of Holland is het snel gegaan. Inmiddels heeft ze haar liedjes vastgelegd op haar eerste cd, Grown man Cry. Op 19 juni aanstaande wordt het nieuwe album in Luxor Live officieel gepresenteerd.

De opgewektheid straalt van haar af als ze restaurant Momento in het nieuwe Rozetgebouw in Arnhem binnenloopt. Ze groet nog even snel wat bekenden onder het personeel die hartelijk reageren. Geen wonder, want Maame is hier min of meer kind aan huis. “Momento is mijn tweede huis,” vertelt ze met een stralende lach. In augustus geeft ze hier weer een optreden, maar hét moment vindt al eerder plaats, in Luxor Live: de presentatie van haar eerste album.

Stijlen

Welke stijlen staan er op Grown man Cry?
“Op mijn eerste cd staan levens- en liefdesliedjes. De stijl vind ik altijd lastig te omschrijven. Het is gospel, soul, pop, maar er staan ook funky en bluesy nummers op.” Die verscheidenheid aan invloeden heeft alles te maken met de plaatsen waar ze heeft gewoond, van Australië tot Londen. “Ieder liedje heeft een verhaal waaruit het is ontstaan. Dat is allemaal uit het leven gegrepen.” Maame zegt nadrukkelijk niet een bepaalde stijl na te willen streven, maar dat het een proces is van alles wat in haar opkomt. “Het zijn andere mensen die daar dan een etiket aan vastplakken. Mijn muziek verbindt mij met verschillende momenten in mijn leven die indruk op mij hebben gemaakt. De liedjes gaan niet per se over mij, maar kunnen ook gaan over wat iemand anders heeft meegemaakt en mijn interpretatie daarvan.”

Het nummer 'Grown man Cry' gaat over een breder thema, namelijk dat het voor mannen - zeker voor militairen - nog steeds not done is over hun gevoelens te praten of om erover te huilen. Als ze daar geen behoefte aan hebben is dat één ding, maar als er dingen zijn die moeten worden opgelost dan zou het fijn zijn als je ook de vrijheid om je heen voelt om te laten zien wat je voelt. Mijn album gaat ook voor een deel over taboes.”

Zijn er nog meer taboes die op het album Grown man Cry worden doorbroken?
“Ik vind dat ik als singer-songwriter beschouwend mag schrijven en zingen, observeren en interpreteren. Het gaat over heel veel taboes, maar je moet niet zoeken naar letterlijke onderwerpen. Ik denk zelf aan bijvoorbeeld onrecht, armoede en misbruik van zowel mannen (een enorm taboe), vrouwen als kinderen. Ook denk ik aan een heleboel dingen die pijnlijk en zinloos zijn waar we niet over praten omdat we het te pijnlijk vinden. We weten niet zo goed wat we ermee aan moeten en tenslotte zijn we ook bang voor ons eigen gevoel. Dus dan hebben we het er maar niet over.”

Het lukt Maame door haar openheid en vertrouwdheid om dit soort taboes te doorbreken. “Als ik iets zing en het raakt iemand, dan is dat omdat ze zichzelf erin herkennen. Het zet misschien aan tot denken of het brengt ze op een ander idee. Muziek is iets heel krachtigs. Ik denk dat je met muziek meer kunt uitdrukken dan met alleen woorden. Het is voor mij een eer om dit aan hem te mogen aanbieden.”

Dochter

Haar dochtertje Ella speelt een belangrijke rol in het leven van Maame. “Er is niemand trotser op mij dan Ella. Zij is nu zeven jaar en ze wil later van alles worden. Ze heeft nu ook niet het idee dat iets onmogelijk is. Ik vind het mooi dat ik haar dat kan meegeven door mijn keuzes.”

Welk nummer op de cd gaat over Ella?
You Make Me Happy gaat over haar, omdat ze me heel blij maakt. Next to Me gaat ook een beetje over Ella. Toen ik de videoclip opnam, ging ik zonder haar tien dagen weg. Dat was voor het eerst dat ik zo lang weg was bij haar. Dat vond ik heel erg zwaar. In de tekst zing ik: 'I’m leaving my heart with you'. Want waar zij is, is mijn hart. Maar toch neem ik haar mee. We zijn onafscheidelijk voor altijd, wat er ook gebeurt. Iemand zei me ooit dat als je een kind krijgt, het net is alsof je hart buiten je lichaam rondwandelt. Je bent dan heel kwetsbaar en dat voel ik ook sinds ik haar heb. Dus als ze later het huis uit gaat en afscheid neemt, als we om wat voor reden dan ook uit elkaar zijn, is dat bitter. Maar het is zoet om te weten dat je toch altijd met elkaar verbonden bent en bij elkaar hoort, hoe dan ook.”

Hoop

Een andere song op Grown man Cry die eruit springt, is Hope to Rise. Wat is de boodschap in dit nummer?
“Het is letterlijk de hoop om boven een situatie of jezelf uit te stijgen en niet alleen te overleven, maar echt tot nieuwe hoogtes te stijgen. Het gaat over hoe je jezelf versteld kunt doen staan met wat er nog meer kan en wat er nog kan gebeuren als je een klein beetje hoop hebt. Ik heb het woord ‘hoop’ nooit echt begrepen. Het begrip ‘vertrouwen’ begrijp ik wel. Liefde ook. Maar het woord ‘hoop’ bengelde er een beetje tussen. Ik heb een periode gehad waarin ik geen vertrouwen had, maar een heel klein sprankje hoop. Dat was genoeg om te overleven, totdat ik vertrouwen kon hebben. Toen besefte ik hoe belangrijk hoop is. Soms is dat het enige dat je hebt om te overleven. Ik heb het lied ook geschreven zodat mensen die in zo´n situatie zitten weten dat ze niet alleen zijn. Het is een aanmoediging.”

Crowdfunding

Jouw nieuwe cd is via crowdfunding tot stand gekomen. Wil jij in de toekomst liever je zelfstandigheid behouden of streef je toch naar een contract met een muziekuitgever?
“Op dit moment popel ik om dit hele ding los te laten. Ik vind het een hele onderneming. Er komt heel veel op me af waar ik weinig verstand van heb. Dus in dat opzicht denk ik: verlos me alsjeblieft hiervan. Maar degene die dat doet moet wel de juiste persoon zijn of de juiste platenmaatschappij. Dus ik geef het graag uit handen, maar niet aan zomaar iemand.”

Slotvraag: waar hoop je voor jezelf voor de toekomst op?
“Ik hoop op nog meer van al het goede wat er nu is in mijn leven.”

Haar positieve uitstraling is in iedere ontmoeting met Maame Joses voelbaar. Ze geniet van ieder moment. Het kan bijna niet anders dan dat dit haar in haar muzikale loopbaan ver zal brengen. “Ik hoop op een carrière waarin ik alle vrijheid heb om echt te doen wat ik wil.”

Op donderdag 19 juni 2014 presenteert Maame Joses met haar band de cd Grown man Cry in Luxor Live.