Kultuurhuis Bosch herleeft in Brigant

Officiële opening zonder veel bombarie

Tse Kao ,

Afgelopen vrijdag opende Brigant in Arnhem de deuren voor het publiek. Het nieuwe café en podium in voormalig (Hotel/Kultuurhuis) Bosch wil een podium bieden met een gevarieerd muzikaal aanbod voor een breed publiek.

De officiële opening van Brigant staat gepland om 14.00 uur. Een handjevol met name oud Kultuurhuis Boschgangers verzamelt zich op het terras en vraagt zich af wanneer het openingsprogramma begint. Het personeel lijkt vooral heel druk om alles in orde te maken voor het openingsweekend. Ondanks dat het gezellig is op het terras en in het café gebeurt er uiteindelijk niets. Geen feestelijke, officiële opening, geen programma, behalve de artiesten van het kinderprogramma, die bij gebrek aan kinderen elkaar maar vermaken met hun acts.

Dan maar wachten op het avondprogramma dat gepland staat om 20.00 uur. In het café van Brigant hangt de sfeer van het oude Kultuurhuis Bosch. Het interieur ziet er bijna hetzelfde uit als zeven jaar geleden. Nagenoeg dezelfde kleur verf op de muren, de prachtige kunstelementen en dito lambrizering zijn weer terug. Aan de bar dezelfde koppen en zelfs het barpersoneel bestaat uit oude bekenden, die de biertjes tappen.

Het publiek stroomt langzaam binnen het café in en het terras op. Voor de meeste bezoekers voelt het als een reünie, na vijf lange jaren zonder een vaste stek sinds het faillissement van Kultuurhuis Bosch in 2009. Brigant neemt het blijkbaar niet zo nauw met de speeltijden, want om 20.00 uur lijkt er wederom niet veel te gebeuren. De openingsact van de avond, Belch, begint uiteindelijk rond 21.45 uur te spelen. De zaal is half gevuld en het publiek staat als vanouds zover mogelijk van het podium, achter in de donkere zaal.

Onemanband Belch heeft op het podium een allegaartje aan apparatuur uitgestald. Met deze oude ‘meuk’ creëert hij eigenzinnige geluiden in combinatie met een vies en vuig gitaargeluid, met de voeten bediende trom en bekken en doorgaans onverstaanbare vocalen. Op het t-shirt van Belch prijkt de tekst ‘Antimusikalistische aktion’ en dat dekt de lading prima. Het zijn eerder gruizige geluidsschilderijtjes dan songs. Belch maakt eigenzinnige garagerockerige sfeertjes met een rebelse ondertoon. Een enkele bezoeker kan er niks mee en verlaat de zaal. Het grootste deel van het publiek kent de Arnhemse geluidskunstenaar en reageert uitbundig tussen de ‘nummers’ door. Aan het einde van het optreden roept Belch “Open!”. Het enige teken dat er überhaupt sprake is van de opening van Brigant.

Na een korte ombouwpauze is het de beurt aan Lo-Lite. Het Arnhemse duo speelde al in het pand toen het nog gekraakt werd en het Hotel Bosch genoemd werd. Lo-lite speelt over-the-top garageblues, waar The White Stripes nog een puntje aan kunnen zuigen. Sterker nog. Lo-Lite bestond al voordat The White Stripes populair werden. Het publiek is enthousiast en danst voor het podium.

Rond 23.00 uur eindigt de set van Lo-Lite met een korte toegift. Het live-programma zit er alweer op en dj Tijl maakt zich klaar om de rest van de avond dansmuziek te draaien voor een bijna lege zaal. De meeste bezoekers zitten op het terras, waar het prima vertoeven is door het lekkere weer.

Ondanks de goede sfeer klaagt een deel van het publiek over het korte openingsprogramma. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan en alsof er nooit een faillissement is geweest van Kultuurhuis Bosch. Fijn voor het alternatieve publiek dat vanaf nu weer een plek heeft in Arnhem. De ambitie van Brigant om een breder publiek aan te spreken met een programmering die het oude Bosch moet doen vergeten, lijkt echter vooralsnog niet ingezet. Brigant is geopend, maar zonder veel bombarie en met een veel te kort en slecht gevuld programma. Een gemiste kans voor het nieuwe café en podium om een buzz te creëren rondom de opening.