Have a Nice Day Festival viert tienjarig bestaan met jubileumeditie

Wat kunnen we zaterdag verwachten?

Aukje Verstegen ,

Komende zaterdag bestaat het Have a Nice Day Festival alweer tien jaar.
Het dance-event uit de Achterhoek kent dit jaar de grootste editie tot nu toe waarbij vijfduizend mensen zullen neerstrijken op het openluchttheater van Eibergen. Wat begon als een amateuristisch – maar met goede bedoelingen - georganiseerd dancefeest is inmiddels uitgegroeid tot een festival met een vaste waarde op de festivalkalender. Een unicum voor de Achterhoek. Tijd om hierover eens te spreken met Steven, marketing-/communicatiemanager van Have a Nice Day.

Hoe en wanneer is Have A Nice Day geboren?
“Tien jaar geleden is een groepje vrienden uit de Achterhoek begonnen met het organiseren van houseparty’s. Gewoon kleinschalig omdat er in de Achterhoek niet veel te beleven was op dit gebied. Er werd altijd een beetje lacherig over gedaan, mensen verklaarden ons voor gek omdat dit toch meer een Randstad-ding zou zijn. We zijn begonnen met een paar honderd man op het openluchttheater in Eibergen.” 

En nu alweer de tienjarige editie
“En de grootste editie tot nu toe. We verwachten vijfduizend mensen, dat is een bezoekersrecord voor ons. We verwachten dat we gaan uitverkopen.” 
 
Waarom is er voor gekozen de line-up geheim te houden?
“We wilden dit jaar groots uitpakken. Het is lastig grote acts te boeken in deze periode. Andere grote festivals zoals Awakenings hebben exclusiviteitsdeals met dj’s afgesloten voor een aantal weken. Wij mogen deze dj's dan wel boeken maar niet voor ons festival promoten. Tevens willen we dat onze bezoekers centraal staan in plaats van de artiesten. Dat ze ook voor het sfeertje komen. Daarom maken we de line-up pas op de dag zelf bekend. Dat hebben we nog niet eerder op deze manier gedaan. De artiesten die we deze editie mogen ontvangen zijn ook voor ons van ongekend niveau.”
 
Tipje van de sluier?
“We kunnen vertellen dat één van de grondleggers van de Detroit-techno zal komen. Dit kunnen er drie zijn.” Technofans reken uit uw winst.
 
Wat is er verder nog meer te zien of te doen?
“Mensen kunnen met een klein Berkelzompbootje het water op en langs het festival varen. Verder zijn er nog podia die worden gehost door lokale initiatieven zoals 030303 Utrecht, DeventerDubSessions, triphouse rotterdam, Schönes Wochenende en Waalhalla uit Nijmegen. Uiteraard is er ook voetbal. Er staan twee reusachtige schermen van zestien meter en we mogen van de gemeente doorgaan tot half twee 's nachts omdat we het programma (op een paar kleine podia na) even pauzeren.” 
 
Plannen voor de toekomst?
“We gaan natuurlijk door met Have a Nice Day. We willen daarbij wel voorkomen dat het festival zijn intieme en Achterhoekse karakter verliest. We gaan verder zoals we zijn begonnen. Vanuit een niet-commercieel gedachtegoed zijn we gestart met een amateuristisch sfeertje. De studievrienden zijn dan wel uitgewaaid naar elders in het land maar komen voor de organisatie van het festival weer terug naar hun ‘home turf’. Gezellig en gemoedelijk, dat is de insteek.”
 
3voor12Gelderland mag 2x2 kaarten weggeven voor 5 juli als je de volgende vraag correct weet te beantwoorden:
wat is de naam van het Duitse label dat dit jaar de mainstage host?

Mail je antwoord uiterlijk 4 juli 18.00 uur naar info3voor12gelderland@gmail.com