Brigant in Arnhem mikt op een breed publiek

Openingsweekend op 20, 21 en 22 juni

Bernard Bodt ,

Jarenlang was Hotel (later Kultuurhuis) Bosch een begrip in muzikaal Arnhem. De laatste jaren was het echter redelijk stil rondom Bosch. Daar gaat nu een einde aan komen. De naam Brigant moet snel een begrip in Arnhem worden. 3voor12 gelderland sprak met Gilbert, de bedrijfsleider.

Ooit speelde onder andere Triggerfinger in kultuurhuis Bosch, met als voorprogramma De Staat. Ook een band als de Kift was er vaak gast aan huis. Maar het oude Bosch is niet meer. Het goede nieuws: Bosch herrijst als een feniks uit de as onder de nieuwe naam Brigant.  

Waar komt  de naam Brigant vandaan?
Ik heb in het verleden in het oude kultuurhuis Bosch gewerkt en ik wilde iets doen met het oude logo. Na een avondje brainstormen kwamen we uit bij de naam Brigantia. Hetgeen staat voor beschermster van de kunsten. Met dat als uitgangspunt kwamen we op een gegeven moment uit op het woord Brigant. Een woord dat te maken heeft met maatschappelijke rebelsheid. Het mocht per se geen Bosch gaan heten, want daar hangt toch een bepaald stigma aan. Het zal waarschijnlijk wel een fink aantal jaren gaan duren, maar uiteindelijk zal iedereen het Brigant gaan noemen. 

Op welke doelgroep richt Brigant zich?
We willen een zo breed mogelijke doelgroep gaan aanspreken. We gaan dus niet alleen maar alternatieve of beginnende bands programmeren. We hebben ondertussen goede contacten opgebouwd met de programmeurs van onder andere Luxor Live, Tape en Willemeen. We wille ons voornamelijk gaan richten op bands die of te klein of te groot zijn voor dergelijke zalen. Ik zie dat op muzikaal gebied de laatste tijd steeds beter samengewerkt wordt. En dat is een goede zaak. Brigant moet gewoon een gezellige uitgangsplek worden die ook betaalbaar is. Je overleeft als zaal eenvoudig niet als je niet met anderen samenwerkt. Want waarom zou je elkaar doodconcurreren. Daar wordt niemand beter van.

20, 21 en 22 juni is jullie openingsweekend. Wat kunnen we verwachten?
Op vrijdag hebben we een avond met alternatieve muziek geprogrammeerd: Belch Kitchen (weird, loud performance art) en Lo Lite (bluespunk).
Op zaterdag hebben we dance met The Analog Sound Project (100% live electro, techno & minimal) en Piñata, Tropical Bass Dance Party.

Zondag gaan we lekker uit ons dak met drie metalbands: een lokale band, Of Stone And Fire en twee Zweedse bands, Helioscope en God Mother
Dus variantie genoeg en dat is ook waar Brigant op mikt.

Naast de (pop)zaal hebben we ook nog een expo-ruimte en een keuken waar we vanaf 18 uur een dagschotel willen aanbieden voor rond de 10 euro.

Wanneer is Brigant een succes? 
Als we over vijf jaar nog bestaan en iedereen de naam Bosch is vergeten. En natuurlijk als er iedere week heel veel gezellige mensen met vrolijke gezichten te zien zijn.