Release van Achterdochtig, Achterdochtig, Achterdochtig op tape

Arnhems-Achterhoekse band start nieuwe D.I.Y undergroundpunkbeweging

Merel Burghouwt en Vincent v.d. Pol ,

Op vrijdag 13 juni, de dag van de eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal, besloot Achterdochtig een albumrelease te plannen. Deze avond speelde zich af in een atelier naast de oude Coberco-fabriek, ver weg van de opbloeiende Oranjegekte.

Bij binnenkomst via het dak van het gebouw krijgen de bezoekers een exemplaar van het nieuwe album genaamd Achterdochtig, Achterdochtig, Achterdochtig... op tape(!), met prachtig individueel artwork. Ondanks het feit dat het concert haaks op de plannen van de rest van Nederland staat, zijn er genoeg muziekliefhebbers en fans aanwezig om deze avond samen te beleven.


Het voorprogramma van Jellephant and the Phantoms is genoeg reden om te blijven wachten op de hoofdact. Met een goede bezetting, een vertellende frontman en melodieuze baslijntjes is het begin van de avond veelbelovend.

Na deze welkome opwarming begint Achterdochtig in een gespreid bed aan een set met de eenzame medewerking van een rode lamp. Deze is gericht op de basdrum. De aanwezige bezoekers zijn klaar voor een avond vol poëtische muzikale momenten. Ze moedigen de band dan ook gemoedelijk aan.

Naast de welbekende nummers, zoals Tastbaar en Vanavond Zullen We Sterven, speelt Achterdochtig een combinatie van veelzeggende instrumentale en poëtisch ingevulde tracks van het nieuwe album. De combinatie van een variërende ritmesectie in samenwerking met de herkenbare licks en de rake teksten van de frontman zorgt voor een reis van melancholie naar spijt, en van pure woede naar liefde. De sfeer is ontspannen. Het publiek geniet van elk nummer. Zelfs de tot drie keer toe door een overenthousiaste bezoeker per ongeluk aangeknipte tl-lichten en een milde elektrocutie van de frontman via zijn microfoon doen hier niets aan af.


Aangekomen bij Alles Ten Spijt wordt duidelijk dat het publiek niet alleen gekomen is om te luisteren maar ook om, zoals het echte fans betaamt, luidkeels mee te zingen. Frontman Bram Derksen geniet zichtbaar van dit rocksterrenmoment. En terecht. Met het slotnummer Niets Is Wat Het Lijkt, met mooie improvisatie, neemt Achterdochtig afscheid van het publiek en daarna kan er tot in de vroege uurtjes gedanst worden.

Een succesvolle release van een veelbelovend album. Achterdochtig – voetbal: 1:0.