Een bloedhete zomerdag op Spijkerrok gevuld met waterpistolen en zwembaden

Een kijkje op een van Arnhems bekendste eendaagse festivals

Stefan Tim ,

Temperaturen die boven de dertig graden uitstegen weerhielden de festivalganger niet om een bezoek te brengen aan dit Arnhems eendaagse festival. Spijkerrok bood weer veel diversiteit in het programma. Er was voor ieder wel wat wils, met genoeg ruimte om te relaxen in het gras en een knallende afsluitende act.

Spijkerrok is inmiddels een bekend fenomeen in Arnhem. Het terrein staat vol met banken, zwembaden en eettentjes. Je kan tussen de optredens door even schuilen voor de zon onder de bomen of even het zand onder de voeten voelen in de speeltuin en denken dat je aan het strand zit. Elke editie staat in het teken van een goed doel. Ditmaal steunt men de World Music Box Organisation om kansarme kinderen een kans te geven zich te oriënteren in muziek.

De dag begint tamelijk rustig als de eerste band in de grote tent het hoofdpodium betreed. Alaskans is een band die nog maar net met de nieuwe formatie speelt. De strakke indie-rock wisselt zich af met melodieuze gitaarlijnen en zo nu en dan gevoelige liedjes.

In de kleinere tent wordt ruimte vrijgemaakt voor een intiemere setting met rustigere liedjes van singer/songwriters. Zo mag Iglija hier het spits afbijten. Dit funky trio met gastdrummer brengt veel humor op swingende muziek met nummers in het Engels of Nederlands. Het doet bijna denken aan musical nummers die gaan over de bandleden zelf. 

Vervolgens wordt het volume opgeschroefd. Dr. Duval doet Spijkerrok eer aan door op het hoofdpodium keiharde 70’s hardrock te krijsen. De zanger staat met een boomtak als microfoonstandaard de longen uit zijn lijf te zingen terwijl het ander langharig tuig staat te headbangen. Dr Duval rockt!

Nadat je oren kapot zijn geknald is het tijd om de schade te herstellen met mierzoete liedjes van Roos van Tuil. Even wegdromen met de voetjes in het waterbad, genieten van zuivere melodie en melancholie. Het publiek komt even tot rust en zit ontspannen voor het podium of onder de bomen in het gras. Je kan even schuilen voor de zon onder de bomen en naar vieze liedjes luisteren bij Jerry’s special.

In de grote tent komen oude Arnhemse rocklegendes tot leven met Hank the Knife en The Silver Cadillacs. Twisten op oude klassiekers is helemaal hot en het publiek danst enthousiast mee ondanks de hitte. De rock&roll uit de jaren 60 wordt enthousiast ontvangen. Een ander geluid uit de jaren 60/70 wordt gebracht door Antonymous. Deze die-hard Neil Young fan brengt eigen werk ten gehore, afgewisseld met covers. Zelfs de stem doet verdenken aan Neil Young. Cowgirls In The Sand dansen die voor het podium.

Wanneer de zon bijna ondergaat is Shaking Godspeed aan het spelen in de grote tent. Zij laten je alle hoeken van het muzikale spectrum zien en laten je bont en blauw achter. Het publiek wordt wild van deze epische geluiden. Er hoeven geen andere woorden over worden gezegd, op dit moment is Shaking Godspeed de vetste band uit Arnhem, Gelderland en wellicht Nederland. 

Na al dat gitaargeweld is het wel even tijd om te acclimatiseren. Aafke Romeijn speelt samen met haar man breekbare nummers. Ze zingt liedjes die dichtbij haar staan en ook goed overkomen op het publiek. Aafke is the real deal, geen pretenties.

Het feestje is nog niet klaar als Knarsetand de voetjes van de vloer krijgt. Deze superformatie heeft geen enkele moeite de gehele tent aan het hossen te krijgen. Een mooie afsluiter op een geslaagde editie van Spijkerrok. Het is prijzenswaardig dat Spijkerrok elke editie een knallende afsluiter weet te strikken.
 
 


Met de ontspannen sfeer en het diverse programma van Spijkerrok wil je bijna een tentje op het grasveld zetten en hopen dat er de volgende dag weer een vol muziekprogramma staat. Hopelijk een droom voor in de toekomst.