Deem Index presenteert ep VAIN // VOID

Arnhemse band speelt in voorprogramma Kataklysm

Bernard Bodt ,

Aanstaande vrijdag speelt het Arnhemse Deem Index als een van de twee openers voor het Canadese Kataklysm. Voor de Canadezen is het de enige show in Nederland. Deem Index maakt van de gelegenheid gebruik om de ep VAIN // VOID aan het publiek te presenteren. Reden genoeg voor 3voor12 gelderland om in gesprek te gaan met Jelmer (gitarist) en Ronald (zanger) van Deem Index.

Deem Index bestaat naast Ronald en Jelmer uit Elwin (drums), Leonie (bas) en Lars (gitaar). De band is in deze bezetting al ruim drie jaar actief op het gebied van wat ze zelf omschrijven als niets meer of minder dan metal. “Door de verschillende voorkeuren van ieder bandslid onstaat er als het ware een smeltkroes van diverse metalstijlen.  Waardoor de metal behoorlijk gevarieerd klinkt. De mensen willen ons graag in een hokje stoppen en daar werken we niet aan mee. Laten de mensen dat zelf maar doen als ze ons gehoord en gezien hebben. Wat ons betreft: just metal.”

De muziek is in eerste instantie voornamelijk door Jelmer geschreven voordat Deem Index bestond. Maar omdat een band in je eentje lastig te vormen is, ging hij op zoek naar muzikanten. Als eerste kwam Jelmer uit bij Ronald. Hij zorgde voor de teksten bij de muziek. Daarna werd de band gevormd. Na een aantal wisselingen is eerst gewerkt aan het opbouwen van een goede setlist en van een fanbase. Eind 2013 begon Deem Index met de opnames van de ep in de Trinix Studio’s in Arnhem. VAIN // VOID is uiteindelijk gemixed en gemasterd op de Azoren.
 
Op de ep die de naam VAIN // VOID heeft meegekregen, staan vijf nummers. Kun jullie iets over de nummers vertellen?
“De nummers zijn geen standaard metalteksten, maar persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen die ik in een poëtisch jasje heb gegoten. Mijn bedoeling was om een sfeer neer te zetten die zowel op de cd als op het podium tot zijn recht komt.”

Hoe is het om te openen voor een band als Kataklysm? Zijn jullie zelf fans?

“Het is altijd leuk om te spelen. Maar openen voor een gevestigde band is natuurlijk geweldig. Het is ook wel een beetje een eer dat we gevraagd zijn. Hoe vaak krijg je als band de mogelijkheid om je ep in de grote zaal van Luxor Live te presenteren. De meeste locale bands moeten het doen met de Bovenzaal. Wij zijn niet echt diehard fans, maar Kataklysm is in ieder geval geen onbekende voor ons. We vinden de band wel bijzonder tof. Maar om nou te zeggen dat we ieder nummer kennen, dat is ook niet zo.”

Wat kunnen de mensen vrijdag van jullie verwachten?

“We spelen de ep integraal. Daarnaast zorgen we natuurlijk voor een hoop energie en een dynamische show zoals de mensen van ons gewend zijn.”

Is de ep ook al verkrijgbaar?

“Uiteraard is hij verkrijgbaar. Voor het luttele bedrag van vijf euro kunnen de mensen de ep tijdens de releaseshow mee naar huis nemen. Daarnaast hebben we nog een actie op onze Facebookpagina waar je de poster, de ep en een t-shirt kunt winnen.”

Dead Man’s Walk presenteert vrijdag ook een ep. Kennen jullie de band?

“Het is een toffe band, waarmee we al een aantal keren gespeeld hebben. We spelen zelf wat melodieuzer dan Dead Man’s Walk. Ze richten zich wat meer op de brute metal. Ze zetten wat meer het zware geschut in. Dus wat dat betreft een prima combinatie.”

Waarom moeten mensen naar Luxor Live komen?

“Omdat ze echt waar voor hun geld krijgen. Een gevestigde band als headliner (Kataklysm speelt al ruim twintig jaar) aangevuld met twee prima locale acts: Deem Index uit Arnhem en Dead Man's Walk uit Nijmegen. En het is gewoon te lang geleden dat een dergelijk metalfeestje in Arnhem heeft plaatsgevonden.”