NEW 9.0 - Het elektronische talent van Oost-Nederland

Waar? Oost-Nederland: daar komt de nieuwe elektronica vandaan!

redactie ,

Nieuwe Electronische Waar begon in 2005 als een Nijmeegs platform voor producers, en breidde zich in 2010 uit naar heel Gelderland en Overijssel. Dit jaar werden er negentig tracks ingediend door producers uit heel Oost-Nederland. De twaalf tracks op NEW 9.0 werden geselecteerd door het kernteam van NEW, bijgestaan door de juryleden Harco Rutgers (esc.rec.), Jonatan Brand (Doornroosje), Theo Ploeg (The Quietus/Gonzo), Jeroen van den Bogert (Alles Los), Pascal Rietman (8Bahn) en Mark IJsendoorn (Eclectro).

Ook dit jaar brengt Nieuwe Electronische Waar (NEW) een compilatie uit met twaalf tracks van een nieuwe lichting talentvolle producers. Dat NEW de voelsprieten goed uit heeft staan in het oosten is wel gebleken, want NEW was er vroeg bij om producers als De Sluwe Vos, Steve Mensink, Sam a la Bamalot en Julien Mier te signaleren. Op NEW 9.0 is het de beurt aan Adam Link, Dotlights, Hemisphere, Levingtquatre, Knotted Sheets, Marsman, MSNTHRPX, Phacts., Quibus, Strapatsen, Visitors en She Has A Cold en Cold Heart.
 
Levingtquatre, Marsman en Phacts zijn producers die zelf online al een flinke bekendheid hebben opgebouwd en al meerdere releases op hun naam hebben staan. Strapatsen, Dotlights, Hemisphere, en She Has A Cold, Cold Heart zijn vier volledig nieuwe namen: het ruwe zolderkamertalent dat NEW weer weet aan te boren. Knotted Sheets en MSNTHRPX waren vorig jaar al vertegenwoordigd en laten met avontuurlijke tracks horen weer een grote stap vooruit te maken. Onder andere aliassen waren Quibus (Knarsetand), Visitors (Bertin) en Adam Link (Near Earth Object) als eens eerder geselecteerd. Zelfs als zij nieuwe muzikale wegen inslaan, komt hun talent direct weer bovendrijven. Neem deze twaalf namen goed in je op, want de verwachtingen voor deze lichting zijn weer hooggespannen!
 
Was de missie oorspronkelijk om producers van hun zolderkamer te trekken en op het podium te zetten, tegenwoordig is het meer en meer de uitdaging om producers die online al bekendheid genieten ook lokaal onder de aandacht te brengen bij liefhebbers, boekers en programmeurs. Dit doet NEW niet alleen met het uitbrengen van het album NEW 9.0, maar het hele jaar door met showcases en workshops. Producers krijgen de kans om live ervaring op te doen met optredens op verschillende podia, clubs en festivals zoals tijdens de jaarlijkse NEW Conference en via studiodagen bij ArtEZ.

De gratis download van NEW 9.0 is te vinden op nieuweelectronischewaar.nl en wordt door het label esc.rec. gedistribueerd via een groot aantal online kanalen. NEW 9.0 verschijnt ook fysiek als cd in een gelimiteerde oplage en is gratis verkrijgbaar op de releaseparty op zaterdag 8 februari in Doornroosje, Nijmegen.

NEW zorgt dat behalve de twaalf geselecteerde producers ook alle andere aangesloten leden zich kunnen blijven ontwikkelen. Op de site kan iedere producer een profiel aanmaken en zijn nieuwe werk laten horen. Alle tracks kunnen weer in aanmerking komen voor de volgende release. Gedurende het hele jaar houdt NEW de oren gespitst om nieuw talent te spotten.