Kristal kijken met Popcultuur Wageningen Kristal kijken met Popcultuur Wageningen

"Niet wachten op de politiek of de gevestigde orde, maar doén"

, Redactie 3voor12 gelderland

Kristal kijken met Popcultuur Wageningen

"Niet wachten op de politiek of de gevestigde orde, maar doén"

Redactie 3voor12 gelderland ,

3voor12 gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2013 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: what’s hot in 2014 en what’s not? Vandaag gaan we, voor de laatste keer dit seizoen, kristal kijken met Popcultuur Wageningen. Dat is een vrijwilligerscollectief, dat sinds het sluiten van het Wageningse poppodium in 2009 concerten en festivals organiseert. Aan het woord zijn voormalig voorzitter Marjanne Zander (2012-2013) en huidig voorzitter Marjolein Oltheten.

Hoe zal je je 2013 herinneren?
Marjanne Zander: "We hebben met Popcultuur Wageningen het afgelopen jaar flink het gaspedaal ingetrapt: het aantal evenementen dat we hebben gegeven, is bijna verdubbeld ten opzichte van 2012, waarbij we veel nieuwe locaties hebben aangedaan en nieuwe samenwerkingen zijn aangegaan. Zo hadden we voor het eerst een eigen plein op het Bevrijdingsfestival. Ook hebben we erg geslaagde edities gehad van onze lopende concertreeksen en festivals: Bergpop en Popronde. Daar ben ik heel trots op. Één hoogtepunt noemen, vind ik daarom moeilijk. Voor dieptepunten denk ik meer aan dingen die dreigden mis te gaan door stroeve samenwerkingen."

Marjolein Oltheten: "Sinds een jaar ben ik nauw betrokken bij de organisatie van prachtige evenementen. Het is ontzettend mooi een podium aan bands te kunnen bieden en te beseffen dat dit veel betekent voor muzikanten. Als het dan lukt om goed publiek en de juiste setting te creëren is dat geweldig. Daar zijn we het afgelopen jaar zeer zeker in geslaagd."

Marjanne Zander: "Trouwens, ik kom terug op mijn vorige antwoord. Wat wellicht één van de gaafste dingen van 2013 was, is dat het gelukt is om van een dieptepunt een hoogtepunt te maken. Café de Overkant, waar we het vaakst concerten organiseren en dat sowieso qua underground scene de meest interessante kroeg van Wageningen was, zou van de zomer voorgoed haar deuren sluiten. Iets waar we flink mee in onze maag zaten. En wij waren niet de enigen! Joris Soeter heeft het voortouw genomen en een ploeg enthousiaste, cultureel-actieve jongeren om zich heen verzameld en met een sneltreinvaart was voormalig Café de Overkant omgetoverd tot de eerste locatie van de PopUpClub Wageningen, een tijdelijke club georganiseerd en gedragen door vrijwilligers, onder andere dus van Popcultuur Wageningen. Voor drie maanden hadden we daarmee met Popcultuur een 'eigen locatie' waar we minstens één keer per week een concert hebben gegeven. Deze innige samenwerking blijft wel een beetje lastig uit te leggen aan buitenstaanders. "Dus Popcultuur Wageningen organiseert de Popronde Wageningen in de PopUpClub Wageningen, volg jij het nog?". Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe het gaat met die 'Pop-dinges'."

Wat verwacht je van 2014?
Marjanne Zander: "Nou, we gaan het ietsje rustiger aan doen de komende tijd. We gaan natuurlijk door met onze Quiet is the New Loud concerten en onze drie festivals met daarnaast voornamelijk wat losse avonden, toch?
Marjolein Oltheten: "2014 is inderdaad eerst even bijkomen van de overvloed. Daarna volop voorbereidingen voor grotere evenementen zoals Bergpop en het Bevrijdingsfestival. Goede bands spotten en ze programmeren, daar kijk ik naar uit."

Welke artiest uit Gelderland zal het gaan maken in 2014?

Marjanne Zander: "De ep van Mountain States vind ik erg tof, dus ben wel nieuwsgierig hoe dat live zal zijn."
Marjolein Oltheten: "De band Achterdochtig vind ik gaaf. Of dit zozeer aanspreekt bij grote publiek is de vraag. Ik hoop het, van mij mogen ze het maken."
Marjanne Zander: "Er stonden ook best wat Gelderse namen op Eurosonic Noorderslag. Ben wel benieuwd of die worden opgepikt!"

What’s hot in 2014?
Marjanne Zander: "Met de PopUpClub hebben we gezien hoeveel er mogelijk is als je je de krachten bundelt en aan de slag gaat: niet wachten op de politiek of de gevestigde orde, maar doén. En meer, ook niet voor de hand liggende, samenwerkingen binnen de cultuur, dat zou tof zijn in 2014.

What’s not in 2014?
Marjolein Oltheten: "We willen het graag positief houden."
Marjanne Zander: "Ja, dus bij deze spreek ik de hoop uit dat de grote culturele instellingen zonder achterdocht en met meer bereidheid tot toenadering met elkaar en ook met ons omgaan. Juist bij de combinatie van landelijke en gemeentelijke cultuurbezuinigingen is zoiets belangrijk, lijkt mij. Verder zou het leuk zijn als de grote culturele instellingen van Wageningen in 2014 alle drie meedoen aan de Popronde en dat eigenaren van leegstaande panden de waarde van de PopUpClub inzien. Dat ze niet slechts denken: maar da's gedoe, ik laat het wel leegstaan. Hier laat ik het bij voor nu!"

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland