Prachtige indiefolk brengt oud kerkgebouw tot leven

Engelenzang in de Nijmeegse Lutherse Kerk

tekst: Harold Broedelet / foto's: Willem Melssen ,

De band JARA ontstond in Den Haag waar zangeres Jara Holdert Jimmi Hueting ontmoette. Muzikaal gezien klikte het tussen de twee, maar nadat het duo al wat materiaal had geschreven, vonden ze dat er toch wat muzikanten bij moesten komen. Zo voegden Daniel Eskens (bas) en Sjoerd Krul (gitaar en keyboards) zich bij de groep. Dat resulteerde in een repertoire van folkliedjes met gevoelige teksten.

De kerk leent zich uitstekend voor een optreden van deze indiefolk-groep. "Wat fijn dat deze kerk zo vol zit", zegt Jara op licht ironische toon. Hoe de zangeres en haar bandleden met de moeilijke akoestische omstandigheden omgaan, blijkt al snel. Haar stem klinkt als een engel en ook de begeleiding is ingetogen en aangepast aan de situatie. Jimmi, broer van Rocco Hueting van De Staat, heeft zijn trommels bekleed met theedoeken waardoor het geluid wordt gedempt.

Hoewel Jara Holdert onmiskenbaar de drijvende kracht is door haar componeerwerk en zang, mag de rol van met name Jimmi Hueting niet worden onderschat. De drummer vormt met zijn solide spel de ruggegraat van de band en ook ondersteunt hij Holdert met zijn backing vocals. Het muzikale talent zit kennelijk in de familie Hueting. Maar ook Eskens en Krul genieten een gedegen scholing. De bassist studeert aan het Rotterdams Conservatorium en speelt onder andere freestyle-jazz. Dat is iets heel anders dan dat hij in JARA speelt, maar hij laat horen dat hij van alle markten thuis is. Ook Sjoerd Krul timmert flink aan de weg. De Utrechter is niet alleen gitarist, hij geeft ook les en speelt in meerdere bands. Met de 90's-coverband Sugar & Spice stond hij zelfs live in de 3FM-studio. Een bijzonderheidje is dat Krul zijn eigen speakers bouwt.

De liedjes van JARA vertellen een verhaal dat gevoelige snaren raakt. Op melancholische melodieën worden we als het ware meegevoerd door een boek. Sleep A Little Longer gaat over Jara's 97-jarige opa die in zijn dromen door landschappen loopt en dan ergens in slaap valt, iedere dag steeds langer, totdat de eeuwige slaap hem haalt. "Een zoetsappig liedje", volgens de zangeres. Een song die je raakt.

Maar er worden ook vrolijkere liedjes gespeeld. Cannot Wait is een catchy, up tempo-nummer en in One Night Guy bespeelt ze de ukelele. To Like You lijkt verdacht veel op The Girl From Ipanema, de klassieker van Astrud Gilberto en Stan Getz uit 1964. Dit lied staat op de EP Sky Collector. Daarvan wordt ook de titelsong gespeeld, die over een jongen gaat die, kijkend van achter zijn zolderraam, luchten verzamelt die hij wil delen. Jara heeft een helder stemgeluid en zingt vooral hoge tonen. Haar variatie in tempo en volume maakt haar zang evenwel een genot om naar te luisteren. Head Over Heels is weer een vrolijk nummer waarbij Holdert de mandoline bespeelt. De oorspronkelijke titel - The Irish Party Song - zou bij de tekst en melodie beter hebben gepast.