Ep-releaseshow Zebra Zulu tijdens 3voor12 clubavond

Nieuwe Nijmeegse band laat zich beïnvloeden door zowel Feist als Nirvana

Joost Amory ,

Op zaterdag 25 januari is de eerste 3voor12 gelderland clubavond van 2014. De Nijmeegse bands Zamora en Zebra Zulu bestijgen deze avond het podium van Merleyn. Voor Zebra Zulu is dit een bijzondere avond, want de band presenteert debuut-ep Everthing In A Different Place. Tijd om kennis te maken met dit nieuwe alternatieve powertrio. Wij spraken met zanger/gitarist Roel Smeets.

Hoe is Zebra Zulu ontstaan?
"Geen van de huidige bandleden heeft deze band opgericht. Dat was namelijk Joni van der Leeuw (OIIO). Hij bracht drummer Reinout in contact met mij. In de eerste paar maanden speelde Joni de bas, maar hij verliet vroegtijdig de band waarna Johan zijn plaats innam. Johan en Reinout gaan way back, de oorsprong van hun verbintenis is geheel te herleiden tot het skatepark in Vught.

In mijn jonge jaren speelde ik in de tienerpopband The Vlegels. Na het uiteen vallen van die band heb ik een aantal jaar opgetreden als singer-songwriter en een soloalbum uitgebracht. Langzamerhand ontstond bij mij het besef dat het tijd was om de akoestische gitaar in te ruilen voor de elektrische, en zo geschiedde."

Waar komt de naam Zebra Zulu vandaan?

"Zebra Zulu is de politiecode die door de FBI gebruikt wordt om aan te geven dat er niets aan de hand is, dat de kust veilig is. De beginletters ZZ corresponderen met een snurkgeluid. Het is een indicatie dat de potentieel gevaarlijke situatie ‘ingeslapen’ is."

Jullie ep komt binnenkort uit. Hoe verliep het opnameproces?
Everything In A Different Place is opgenomen en gemixt door Sebastiaan van Bijlevelt in de Galloway Studio, waar wij ook repeteren. De studio bevindt zich in het inspirerende gebouw van de Vasim, een fijne plek om werkzaam te zijn als muzikant. Sebastiaan is een goede vriend en voelde perfect aan welke sound bij onze nummers past. De ep wordt op 25 januari gereleased. Bezoekers van de 3voor12 clubavond krijgen allemaal een code waarmee ze de ep gratis kunnen downloaden."

Hoe zou je de muziek van Zebra Zulu omschrijven?
"Aan een sluitende definitie ga ik me niet wagen, ik zal slechts een aantal indicaties geven. We zijn in ieder geval een echt powertrio. Drie jongens, een gitaar, een bas, een drumstel – en spelen maar! Ik word in mijn songwriting zowel beïnvloedt door bands als Bright Eyes en Feist, maar ook door bands als Two Gallants en Nirvana."

Op 25 januari presenteren jullie de ep tijdens de 3voor12 clubavond in Merleyn. Wat kunnen de bezoekers verwachten van dit optreden?
"We hebben slechts één try-out show gedaan, dus het wordt voor ons ook een vuurdoop. Het spreekt voor zich dat we een fijn potje muziek gaan maken. Wellicht zullen we ook bij een enkel nummer versterkt worden door de aanwezigheid van een gastmuzikant…  Laat je verrassen! Voor de geïnteresseerden: op www.zebrazulu.nl is een ep-teaser te vinden."

Wat wil je verder nog met de lezers van 3voor12gelderland delen?

"Iets wat ik de lezers beslist niet wil onthouden, is een ordinaire oproep tot zuivere saamhorigheid. Dat is nooit verkeerd, mits de oproep niet leidt tot samenzweringen van criminele aard."