“Met de hulp van onze artiesten in combinatie met hard werken zijn we uitgegroeid tot een succesvol bedrijf”

RDBLCK viert zijn tweeënhalfjarig bestaan met reggaefeest in Willemeen

tekst en foto's: Robert Koekkoek ,

Het Arnhemse RDBLCK bestaat tweeënhalf jaar. RDBLCK (roadblock) viert dit met een groots reggae-event in Willemeen. Thomas Evers is de directeur/eigenaar van RDBLCK, een internationaal opererende Reggae Artist Agency. Een aantal uren voordat het feest in Willemeen losbarst, heb ik bij Evers thuis aan de eettafel een gesprek met hem. Ook is een aantal van zijn artiesten - Earl16, U-Brown en King Lorenzo - aanwezig. De ontvangst is feestelijk: Jamaicaanse rum staat op tafel, her en der liggen een paar kleine plastic seal gripzakjes. Reggaemuziek klinkt op de achtergrond. De party lijkt al begonnen. Iedereen praat over eten koken en boodschappen doen. Een gesprek met Thomas Evers over zijn RDBLCK is pas mogelijk nadat hij U-Brown en King Lorenzo met zijn bankpas en pincode naar de supermarkt heeft gestuurd om voor het avondeten in te slaan. Earl16 drinkt zijn rum en biedt mij ook een glas aan.

Passie

De passie voor reggae zat er bij Evers (1981) al vroeg in. “Ik was vijf of zes jaar, mijn moeder had twee of drie cassettebandjes met Bob Marley in de auto. Als we ergens naartoe gingen, wilde ik alleen maar dat horen.” Hij groeide op in de wijk Presikhaaf, en hoorde ook daar veel reggae om zich heen. Evers herinnert zich nog goed dat hij als elfjarige naar zijn eerste reggaeconcert in Arnhem ging: de Brits-Caribische reggaegroep Aswad. Zijn liefde voor reggae is in de jaren daarna alleen nog maar gegroeid.

Tachtig shows

“Er waren al een paar jaar bijna geen reggaefeesten meer in Arnhem”, legt Evers de ontstaansgeschiedenis van RDBLCK uit. “Pascal Rietman van 8Bahn vroeg mij reggaefeesten te organiseren. Met Veter van der Sluis, onze huis-dj, en Ditho Raau, mijn rechterhand, ben ik hier tweeënhalf jaar geleden mee begonnen in Luxor Live en Willemeen.” De feesten zijn een succes en een aantal artiesten stelt Evers voor zelf een boekingskantoor te beginnen.

Grote namen zoals Earl16, Norris Man, Alpheus en Mad Professor sloten zich ruim een jaar geleden direct bij RDBLCK aan. “Zij hebben mij heel erg geholpen. Met de hulp van onze artiesten in combinatie met hard werken zijn we uitgegroeid tot een succesvol bedrijf”, verklaart Evers het resultaat van zijn boekingskantoor. “In 2013, het eerste jaar van het kantoor hebben we een goed jaar gedraaid, we hebben veertig shows geboekt over heel Europa.” Over de doelen voor 2014: “We hebben nu 21 artiesten onder contract, waarvan veertien exclusief. Dit jaar gaan we voor tachtig shows in o.a. Nederland, Frankrijk, België en Duitsland.” Het Arnhemse RDBLCK wordt daarmee een van de grote spelers op de reggaemarkt in Europa.

Rum, rijst en bonen

De boodschappen zijn gedaan, de pannen met rijst en bonen worden op het vuur gezet. Earl16 schenkt mij de laatste rum in. Daarna neem ik afscheid. Voor ik de deur uit ben krijg ik van iedereen een hug. Ik ben nog bezig mijn fiets van slot te halen als de deur weer open gaat. De hele club staat buiten en overlegt wat de kortste weg is naar de slijter voor nieuwe rum.

Een paar uur later staat een nagenoeg uitverkocht Willemeen op z’n kop, nadat achtereenvolgens Strawl, King Lorenzo U-Brown, en Earl16, begeleid door de B-Siders, voor een uitzinnig feest zorgen. Nog weer een aantal uren later staan ze alle vier samen zingend, springend en rennend in de finale. Na afloop blijft het backstage nog lang onrustig. In de zaal gaat de after party tot in de vroege ochtenduren door.