Vier vragen aan Grasnapolsky

Een intieme ontdekkingsreis met wow-effect

Krista Jantowski ,

Op 15 en 16 februari strijkt winterfestival Grasnapolsky neer in het Gelderse. Het voormalige zendstation Radio Kootwijk komt dan weer even tot leven met de warme klanken van Kim Janssen, Moss, Clean Pete, Meindert Talma, Douglas Firs, The Future's Dust en nog veel meer. 3voor12 gelderland sprak met Mariska Berrevoets van de organisatie. "Klein en intiem, dat is Grasnapolsky".

Grasnapolsky, dat klinkt als een wodkamerk. Vertel.
“De naam komt van initiator Antwan Cornelissen. In een hotel in Tsjechië kwam hij op het idee om daar een festival met een winter- en zomereditie te organiseren. Daarin zou het ‘binnen’ van een hotel met het ‘buiten’ van de natuur en festivals gemixt worden. In de auto naar huis, turend uit het raam, kwam hij op de naam Grasnapolsky.”

Maar wat is het dan?

“Grasnapolsky is een muziekfestival voortgekomen uit het idee van een festival in een hotel: een hotel als festival. Het draait vooral om een mooie en unieke locatie midden in de natuur, om het wintergevoel en intimiteit. Daarmee willen we inspelen op de trend van intieme shows zoals huiskamerconcerten, instores en concerten in kleine venues. Er is een groep mensen die veel liever bij een concert in EKKO [red.: klein poppodium in Utrecht] staat, dan tussen 5000 mensen op een grasveld of in de Ziggodome. Zo'n klein-maar-fijn beleving is het uitgangspunt voor Grasnapolsky. De eerste editie in 2010 was bij het Stayokay hostel in Bunnik met optredens tussen stapelbedden en buiten in de sneeuw in verlichte tentjes. Klein en intiem, dat is Grasnapolsky.”


En dan is er vier jaar later een tweede editie in Gelderland bij Radio Kootwijk. Hoe dat zo?

“We durfden de stap te maken naar een festival met een grotere capaciteit en vonden deze prachtige locatie midden op de Veluwe. Radio Kootwijk heeft meerdere prachtige ruimtes, groot en klein. Het programma is verspreid over deze bijzondere locaties zodat alles aanvoelt als een intieme ontdekkingsreis. In de grote zenderzaal past bijvoorbeeld 750 man. In de annex (één van de poortgebouwen buiten) past misschien 150 man. In de watertoren vinden onversterkte sessies plaats waar maximaal 25 man bij kan zijn en in de catacomben van het hoofdgebouw vind je een deel van het randprogramma.”

Wat is de ideale Grasnapolsky-ervaring van 2014 bij Radio Kootwijk?
“De eerste ‘wow’ heb je direct bij aankomst te pakken. Dat on-Nederlandse gebouw, midden op de Veluwe. Terwijl je alle locaties ontdekt, ontdek je ook allerlei nieuwe muziek. Daarbij vraag je je af waarom je dat in godsnaam niet al veel eerder beluisterde. Buiten op het balkon van het prachtige Kootwijkgebouw, hoor je de gedichten van Daniël Vis. In de watertoren sta je met zo’n twintig andere bezoekers muisstil te luisteren naar de klanken van Man From The South van Meindert Talma. 's Avonds speelt Moss haar nieuwe plaat in de Zenderzaal, daarna gaan we dansen bij afsluiter Weval. De overnachtende bezoekers worden door de boswachters van Staatsbosbeheer meegenomen op een bijzondere wandeling over de Veluwe en netjes bij het bungalowpark afgezet. Daar mag je nog even verder feesten in het café of in het zwembad. Of 'thuis' in je bungalow, waar je de mixtape van Grasnapolsky via de tv kunt streamen. De volgende ochtend begin je met een ochtendwandeling (de luie bezoeker pakt de pendelbus) richting Radio Kootwijk en grijpt daar een ontbijtje bij de Bakkerswinkel. Ook op dag twee is genoeg te beleven: Kim Janssen, de nieuwe band van Maurits Westerik BEWILDER, de fijne Belgische band Douglas Firs én de razendpopulaire Town Of Saints. Geen slap zondagje dus.”

Grasnapolsky vindt plaats op 15 en 16 februari op Radio Kootwijk. Het festival is helemaal uitverkocht. De volledige line-up en meer info vind je op www.grasnapolsky.nl.