Leve het speelplezier van Birth of Joy!

Soundtrack voor het nieuwe optimisme

Eelco van Eldijk ,

Na het dal van de crisis is het tijd voor luchtiger zaken. Er mag weer plezier gemaakt worden! Iedere opleving van het optimistisch gedachtegoed heeft een (eigen) geluid nodig, Nederland heeft Birth of Joy daartoe. Een drietal hardwerkende mannen die eigenhandig rockmuziek van een broodnodige injectie pit voorzien. In onder andere Frankrijk en Duitsland hadden ze het al begrepen, nu is thuisland Nederland aan de beurt. Merleyn beleefde afgelopen vrijdag de Rebirth Of Joy.

Merleyn is deze avond het toneel voor de continuerende zegetocht van het trio uit het oosten des lands. Nijmegen is zeker geen onbekende voor de drie. Ze hebben hier er al eerder gespeeld, bijvoorbeeld in de NDRGRND, op de-Affaire en niet te vergeten op het RockRoyale-festival, waar ze een bescheiden euforie wisten te ontketenen. Inmiddels scoort de band ook goed bij het grotere publiek. Dat is te danken aan een door 3voor12 gecreëerde hype (onder andere een positie in de 12 van 3voor12) en natuurlijk aan het vaste ijkpunt om te kunnen scoren, de minuut van De Wereld Draait Door. Merleyn verkoopt deze vrijdagavond uit. En dat is niet voor niets.

The Naked Sweat Drips mogen de avond openen voor hun grote neven. De band uit Boxmeer/Nijmegen tapt eveneens uit het retro-vaatje, maar legt de nadruk op het classic rock-werk. Men voegt er wel uitdrukkelijk een snufje seventies-prog aan toe. Hiermee wonnen zij terecht de afgelopen editie van de Roos van Nijmegen en daarmee speelden ze zich goed in de kijker. Hoewel het in de gelederen van de band momenteel niet bepaald feest is, een van de leden heeft een zeer ernstige aandoening, waardoor de band na vandaag, hopelijk maar tijdelijk, uit de running moet. 

The Naked Sweat Drips doen toch hun uiterste best er een goede show van te maken. Ondanks dat het spel soms behoorlijk rammelt, slagen zij daar zeker in. De energiek doorhengstende drummer houdt de gang er goed in en het is wederom een prettige show van de zes mennekes. Het is van harte te hopen dat het allemaal goed komt met de gezondheid en dat The Naked Sweat Drips over een tijdje weer gewoon verder kunnen met hun fijne opmars. Beterschap, Kristian!

Of het bij T.N.S.D. een opmars wordt als die van Birth Of Joy, dat valt natuurlijk nog te bezien. Want die mannen gaan momenteel echt als een komeet. 2014 wordt het jaar van Birth Of Joy. Vanavond laten ze zien waarom. Van voor tot achter, alles klopt aan dit drietal. De 60’s-grooverock is energiek, en dat geldt ook voor de presentatie. Het gebodene is pakkend en het spel is subliem. Birth Of Joy is op stoom. Vooral drumbeest Bob is zoals gewoonlijk nauwelijks te evenaren waar het meppen en roffelen betreft. Tel daarbij op dat het geluid vol en vet is en je snapt dat het feest compleet is. Het publiek eet uit de zes handen van de boys. Of je nu een bluespurist bent, een kritische muziekliefhebber, een DWDD-meeloper of een springerige jongere, het maakt geen bal uit, iedereen gaat volledig uit zijn of haar bol tijdens het optreden. Zelfs een moshpit wordt waargenomen. 

Birth Of Joy laat wederom zien dat het klaar is voor het grote werk en jawel, Nederland (b)lijkt het nu ook eindelijk door te hebben. Iedere tijdgeest heeft een geluid nodig, dat van 2014 is van Birth Of Joy, leve het (speel)plezier!