Succesvolle eerste editie Shindig! in Brebl.

“All nite swing party” meteen uitverkocht

Edwin de Corti ,

Nijmegen heeft er een dansavond bij. In Brebl, in de voormalige honigfabriek, vond op zaterdag 29 november voor de eerste keer Shindig! plaats. Deze “all nite swing party” zal voortaan 3 tot 4 keer per jaar gehouden gaan worden. Natuurlijk kon 3voor12 gelderland op dit feestje geen verstek laten gaan.

Een ‘shindig’ wordt door Urbandictionary.com omschreven als “a small gathering where alcohol is involved”. Een understatement wellicht, want deze eerste editie is meteen uitverkocht, zo blijkt bij de deur van Brebl. Volgens de organisatie is er in Nijmegen behoefte aan een dansavond gericht op rock-‘n-roll, soul, ska en aanverwante muziekstijlen. Men heeft gelijk gekregen, want het is dus behoorlijk druk.

Brebl blijkt een uitstekende en sfeervolle locatie voor Shindig!. In het Honigcomplex zijn vier zalen gewijd aan diverse muziekstijlen uit de ‘50s en ‘60s. Skaville is er voor de skaliefhebbers, The Greasy Gutter is voor rock-‘n-roll, rockabilly en rhythm-and-blues en voor soul, jazz en funk kun je naar de Boogalounge. De grote zaal op de benedenverdieping is voor de Lindy Hop en hier wordt de avond afgetrapt met een heuse Lindy Hop workshop. De locatie is mooi aangekleed met wat (retro)meubilair, een dakterras en schermen met toepasselijke visuals uit de jaren 50 en 60.

In Skaville heerst een uiterst relaxte sfeer en komt de wietlucht je tegemoet. The Greasy Gutter op de bovenverdieping blijkt echter onder het publiek veruit het populairst. Het publiek is zeer gevarieerd: rock-‘n-rollers, rockabilly’s, punkers en alles wat daar tussenin zit. De twintigers, dertigers en veertigers zijn allemaal goed vertegenwoordigd, maar ook enkelen die de jaren 50 en 60 nog bewust hebben meegemaakt. DJ’s Johnny Smoke (Waaghals) en Jan de Garageman (Kids ‘n’ Billies) zijn goed op dreef met een mooie mix van obscuur en bekender werk. The Sonics, Iggy & the Stooges, Screamin’ Jay Hawkins en Ray Charles komen allemaal voorbij. De bezoekers dansen door tot in de late uurtjes.

De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagde eerste editie van Shindig!. Nijmegen heeft er een top dansavond bij voor de liefhebbers van de muziek uit de jaren 50 en 60 en het ziet er naar uit dat Shindig! een begrip gaat worden in de regio.