Sterke opening Herfstdrift door Timothy Fall en Jimmy Ouwens

Diepe en dansbare house door twee vrienden uit Grave

Erik Hilgers ,

Op zaterdag 29 november stond het festival Herfstdrift in Nijmegen op het programma. Door een uitbreiding van het festivalterrein zijn er dit jaar twee tenten: een grote en een kleine. In de kleine tent mochten Timothy Fall en Jimmy Ouwens deze Drift-middag van een passende start voorzien. De vrienden uit Grave hebben al vaker samen gedraaid en zijn naar eigen zeggen “erg goed op elkaar ingespeeld”.

Timothy Fall kennen we van optredens bij Fever en NMGN Subcultuur, waar hij recentelijk nog een dj-contest won om in Doornroosje te mogen draaien. Jimmy Ouwens begon ooit met techno, maar is inmiddels verliefd geworden op vocals en melodische tunes. Deze middag draaien ze vóór de in Nijmegen alom bekende Darko Esser. Hij kwam opdraven, omdat Mind Against het vliegtuig had gemist. Dit was ook voor Timothy en Jimmy even balen, omdat zij hun set hadden afgestemd op het repertoire van Mind Against. 

In een koude en lege tent beginnen de dj’s met rustige beats en diepe ondertonen. Stapje voor stapje bouwen ze toe naar een goed dansbare set, waardoor de voetjes na een kwartiertje lekker zijn opgewarmd. Timothy en Jimmy gaan verder met hun set, waarin steeds vaker prettige vocals te horen zijn. Deze vocals en de manier waarop de platen naadloos in elkaar overlopen, dragen bij aan de sfeer waarin ze het publiek willen krijgen. Met soms bijna melancholische tunes heeft de muziek bij vlagen iets weg van het Noorse Finnebassen. Als je je ogen sluit, ontsnap je heel even aan de realiteit. Maar als je ze dan weer opent, is dat gevoel weer verdwenen door opstartproblemen bij de visuals. Ook het gebrek aan publiek, wat inherent is aan een openingsact op een festival, is niet bevorderlijk voor het vergeten van de winterse temperaturen in de tent. 

Langzamerhand druppelen steeds meer mensen binnen, waarna Timothy en Jimmy er iets stevigere beats ingooien. Door meer body aan de set toe te voegen en herkenbare vocals te laten terugkomen, weten ze goed in te spelen op de behoeften van het publiek. Men blijft in de tent en er komen steeds meer mensen bij. De dj´s bewegen zelf ook meer. Het is duidelijk merkbaar dat ze hun draai hebben gevonden. Toch houden ze de gepaste rust die een openingsset behoort te hebben. 

In het laatste gedeelte van de set hoor je een verandering. De vocale en melodische platen gaan ze stapje voor stapje over naar ritmischere technoplaatjes. Naderhand geven Timothy en Jimmy aan dat ze hiermee op Darko Essers stijl wilden aansluiten om de weg voor hun opvolger vrij te maken. Timothy Fall: “Het liefst zou ik tijdens een set iets meer willen knallen, maar als openingsact moet je simpelweg rekening houden met de artiesten na je. Anders verpest je de opbouw van het festival als geheel.” Deze collegialiteit is te prijzen en draagt bij aan het verloop van de festivalmiddag. Tegen het einde van het optreden hebben ze vrijwel de hele tent weten te vullen. Ze sluiten af met een paar iets rauwere nummertjes. 

Al met al was het een erg prettig optreden om mee te openen. Het is knap dat de dj’s uit Grave op het laatste moment konden inspelen op de wijziging in het programma. Wellicht komt er volgend jaar een plekje later op de middag vrij, zodat ze in een volle tent kunnen starten.  

Op 18 december is Jimmy Ouwens solo te vinden bij Metro Kollektief in Merleyn. Hier zal hij voor het eerst zijn eigen live-set draaien. Timothy Fall is op oudejaarsavond in de Lindenberg te bewonderen bij NMGN Subcultuur.