Rijncrusade! Vet feestje ondanks regen!

Rock ‘n rollcruise op partyboot van Willemeen

Harold Broedelet ,

Het gebouw van Willemeen wordt verbouwd, dus huurde het Arnhemse jongerencentrum een partyboot voor dit rock 'n rollfeestje. Rederij Eureka bleek bereid een schip te verhuren. Nogal gewaagd voor deze unieke cruise, met een line-up van Oude Jeugd, The Bunny Bonanza’s en Jaya the Cat. Skandaal! maakte de rock 'n roll cruise compleet.

Het is een druilerige zondag als de aanlegsteiger aan de linkeroever van de Rijn langzaam volstroomt met cruisegasten. De crew van Eureka heet iedereen hartelijk welkom aan boord. Terwijl dj’s Tyson & Mike Costez op het achterdek hun apparatuur installeren, zijn de old-skoolpunkers van Oude Jeugd in het voorsteven aan het opbouwen. Volgens hen is De Jeugd van Tegenwoordig veel te braaf. Hun missie is teruggaan naar de tijd van de oude punkbeweging en de kraakbeweging: snoeiharde en snelle punkmuziek met een flinke dosis maatschappijkritiek. Maar hoewel ze links en rechts tegen de gevestigde orde aantrappen, is de muziek van het drietal vooral vrolijk. “Ze was slechts 17, zo lekker en zo g**l”, klinkt het uit hun monden. Gitarist Jaap Boonstra valt zijn microfoon bijna aan. De Oude Jeugd gaat weer helemaal los. Met wilde, haast spastische bewegingen raggen Boonstra, zanger-bassist Joey Pechler (wonderbaarlijk snel hersteld van een elleboogbreuk) en Paul Koens (voor het betere beukwerk) er op los. Als het aan hen ligt, gaan we met zijn allen naar de gallemiezen. “Teringlijers, teringlijers, teeeeeeeeringlijers!” Gelukkig blijft de boot drijven. 

Na deze geslaagde opwarmer staan The Bunny Bonanza’s op het podium. De muziek is een mix van garagepunk, surf en rockabilly. Met flink wat humor lult bassist Wim Koens de boel aan elkaar. “Wij varen achterwaarts en hebben het gevoel dat we teruggaan in de tijd. Net als de tijdmachine van Dr. Who.” Het bekende elektronische deuntje loopt als een rode draad door het gelijknamige nummer heen. Het lied Das Model wordt door Wim aangekondigd als Duitse romantiek. “Als we straks in Emmerich zijn, stapt Jaap uit om zijn Duitse vriendin te ontmoeten. Zij is paaldanseres.” Wat dat met de titel te maken heeft, blijft onduidelijk. Ook de Bonanza’s maken toespelingen op een mogelijke ondergang van het schip. “We verkopen ook houten merchandise. Niet omdat het mooi is, maar omdat je je eraan kunt vastklampen als je in het water ligt. Het kan je redding zijn”, is hun devies.

De Eureka-boot vaart echter niet naar Emmerich, maar de Waal op. Misschien omdat de volgende band uit Nijmegen komt: Skandaal! De groep bestaat normaal gesproken uit negen personen, maar vandaag ontbreken de sampler en een blazer. Skandaal! serveert een swingende mix van ska, rock en elektro. Een echte feestband die de voetjes van de vloer doet gaan. De dansvloer staat inmiddels vol als het aanstekelijke ritme de ruimte vult. Alledaagse thema’s zijn de inspiratiebron voor de groep. Ontbijten bij IKEA, Twitter en ‘s ochtends wakker worden, Skandaal! presteert het om dat in een akkoordenschema te stoppen en er een lied over te schrijven. “It’s the same old shit everyday. Toch ga ik door tot het bittere eind”, luidt de tekst van Ontwaken

Ook aan hun optreden komt een eind. Het schip is inmiddels omgedraaid en vaart terug naar Arnhem. Als hoofdact gaat Jaya the Cat optreden. Deze vaste gasten bij Willemeen spelen iedere keer voor een uitverkochte zaal alsof het de show van hun leven is. Hun optreden is een combinatie van reggae, ska en punk. Bassist Jan Jaap ‘Jay’ Onverwagt zorgt zowel muzikaal als qua uiterlijk voor het punk-element, terwijl zanger-gitarist Geoff Lagadec en Johan ‘Leon’ van ‘t Zand op toetsen voor de invloeden van reggae en ska zorgen. Drummer David ‘the Germ’ Germain en Dino Memic op gitaar beheersen vele stijlen. Dat alles leidt tot een bizarre, hyperactieve show waar het publiek voor is gekomen. De boot trilt  onder het geweld van de band en de mosh pit. Het optreden krijgt een knallend einde als het publiek  allemaal door de knieën gaat en op commando van Dino ineens opstaat voor een ultieme mosh.

Na deze vier enerverende optredens komt de skyline van Arnhem weer in zicht. Als de boot weer aanmeert, kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde cruise met een eigenzinnige programmering zoals we dat van Willemeen gewend zijn. Geen concessies, gewoon lekker feesten!