Oaveral en nörges: de eerste expositie van Bernard Bodt is een feit

"Foto's hoeven niet altijd perfect te zijn. Juist niet!"

Belinda Ooijer ,

Bernard is met het laatste onderdeel van zijn afstudeerproject bezig en dat betreft het organiseren van een expositie. Daarnaast is hij ook de initiator van de Stichting “het Gelders Licht”. Hoog tijd dus om deze ervaren en gedreven fotograaf van onder andere 3voor12 Gelderland eens aan de tand te voelen.

Je hebt ruim 8 jaar voor 3voor12 Gelderland gewerkt. Hoe ben je er zo toe gekomen en wat zijn je ervaringen?

Al van jongs af aan was ik aan het fotograferen. Hiervoor gebruikte ik de oude camera van mijn vader. Een Exacta rtl1000. De beelden van een concert in 1974 met de Golden Earring heb ik met dit toestel gemaakt. Toen wist ik dat ik echt verder wilde als popfotograaf. In de jaren ’70 tot 1983 maakte ik met vrienden een hardrockblaadje. 2112 heette het. Hiervoor deed ik met name de eindredactie van mijn favoriete Canadese band Rush.
Toen de eerste digitale camera betaalbaar werd, leek het me leuk mijn hobby verder uit te werken en ben ik uiteindelijk bij 3voor12 Gelderland terechtgekomen. Het mooie aan werken bij 3voor12 Gelderland is dat je ontzettend veel aankomend talent kunt bekijken. Het zien uitgroeien van nieuwe bandjes tot hoofdact, die ontwikkeling te kunnen volgen is geweldig. Zo stond in 2006 Triggerfinger als voorprogramma bij De Staat. En nu zijn ze zelf het hoofdprogramma. Mooi is dat.

Heb je ook minder leuke ervaringen? Het volgende is me in 2013 overkomen tijdens een concert in Luxor van de voormalige drummer van Frank Zappa, Terry Bozzio. Ik als groot Zappa-fan kreeg de gelegenheid van 3voor12 Gelderland om mooie beelden te schieten tijdens zijn optreden. We stonden al voor de deur bij Luxor en kregen op het laatste moment te horen dat de manager alle accreditaties had ingetrokken. Zwaar teleurgesteld kon ik dus naar huis. Dat komt helaas ook nog weleens voor.

Je hebt de stichting ‘Het Gelders Licht’ opgezet. Kun je hier iets meer over vertellen?
Het komende jaar ga ik afstuderen als portret- en documentairefotograaf.
Een onderdeel van het afstudeerproject is het organiseren van een expositie en het genereren van ‘exposure’. Zo is de gedachte ontstaan om een stichting in het leven te roepen om meerdere exposities te kunnen gaan organiseren voor talentvolle Gelderse fotografen. De stichting wil een platform bieden. Vanuit een stichting is het bovendien makkelijker om via crowdfunding donaties binnen te halen. Het is ook de bedoeling om na elke expositie een catalogus uit te brengen.
Daarnaast wil ik ook jaarlijks een fotowedstrijd gaan organiseren voor Gelderse popfotografen om ons vak extra te belichten.

Momenteel ben je druk bezig met je eerste expositie. Kun je aangeven welk thema je hebt gebruikt en waarom?

Het thema voor mijn expo is “dialectische rock in beeld”. Afgelopen tijd heb ik veel optredens bijgewoond van de Achterhoekse band The Bruurkes en met een drietal leden ben ik zeer goed bevriend geraakt. En zo kwamen we aan de praat of we iets voor elkaar konden betekenen. The Bruurkes hebben namelijk op Huntenpop hun cd-release en mede hierdoor ben ik bijpassende beelden gaan maken die samengaan met hun teksten. Dus je ziet de foto en leest daarbij de tekst (uiteraard in het dialect) en dan is het de bedoeling dat alles samenkomt. Immers, beelden zeggen meer dan 1000 woorden.
Tijdens de expositie heb ik beelden opgehangen van de bandleden. Een portretfoto, een live foto en aparte foto’s die bij de samengevoegde teksten horen.
In september zal er een catalogus verschijnen waarin alle foto’s en teksten staan afgedrukt die nu nog niet te bekijken zijn. Tijdens de cd-presentatie wil ik ook nog wat beelden maken en deze wil ik nog aan de catalogus kunnen toevoegen. De catalogus wordt in gelimiteerde oplage uitgebracht.

Gaan we je nog tegenkomen bij 3voor12 Gelderland en heb je nog wensen en eventuele toekomstplannen?

Mijn werk bij 3voor12 Gelderland heb ik in verband met mijn studie even stopgezet. Echter, voor een aantal festivals zal ik zeker nog wel ruimte in mijn agenda willen maken, zoals bijvoorbeeld het Kids ‘n’ Billies festival. Deze heb ik al 5 jaar op rij gefotografeerd en het blijft een geweldig festival om te doen.
Eind augustus en in oktober ga ik met een buitenlandse band mee tijdens hun toer om een documentaire te maken. Dit is leuk, goed en ook zeer van belang om mijn portfolio op peil te houden.

Waar en wanneer is de expositie?
De expositie is van 13 augustus tot 30 september te bewonderen tijdens de openingstijden van Brigant in Arnhem.