Leeways is weer terug

Reggaeband via Huntenpop op weg naar kwartfinale Grote Prijs van Nederland

Niels Limbeek en Harold Broedelet ,

Een week geleden ging hun optreden op Polderpop niet door omdat het door de hevige regenbuien te gevaarlijk was om te gaan spelen. En ook in 2012 tijdens Habana aan de Waal had Leeways te maken met regenachtig weer. Maar de reggaeboys laten zich door niets en niemand tegenhouden. Op weg naar de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in Hengelo (Ov.) op 18 september aanstaande doet de band weer Huntenpop aan. Tijd dus voor een interview. 3voor12 Gelderland sprak met één van de zangers, Segal Le Corre, a.k.a. Siggydam.

Leeways staat voor energieke reggae, funk, rock en hiphop. De band heeft de afgelopen drie jaar een behoorlijke livereputatie opgebouwd. Het publiek meteen pakken, dat is wat het vijftal wil. De optredens zijn energiek en dynamisch. Band én publiek moeten zich moe voelen na een optreden. Leeways brengt een positieve boodschap over, ondersteund door lekkere ‘grooves’ en ‘beats’. Als je ze één keer hoort, ben je verkocht. Mocht dat op Huntenpop 2011 niet het geval zijn, dan is er nu geen ontkomen meer aan.

Hoe was het de vorige keer op Huntenpop?

Siggydam: “We hebben in 2011 meegedaan aan de ABC (Achterhoekse Band Competitie) en gewonnen, daardoor kregen wij een plek op Huntenpop. Het heeft ons enorm geholpen. Dit was voor ons een flinke stap vooruit, gezien het feit dat we nog maar net bestonden. We hebben hiermee veel exposure en steun gekregen van Huntenpop dat nooit gestopt is. Het festival twittert regelmatig over ons en ook buiten het festival om. Dit zien wij graag en waarderen we enorm. Het festival heeft een heel goeie sfeer, een afwisselende line-up, een heel fijne crew en heerlijk eten, in ieder geval backstage.”

Wat voor boost geeft de Grote Prijs van Nederland?
“De Grote Prijs van Nederland geeft ons nog meer exposure. We spelen nu door het hele land en beginnen onze uitstapjes naar het buitenland te maken. Toch zijn we nog niet dagelijks op de radio te horen. Met deze competitie hopen wij meer aandacht te genereren voor wat wij doen. Als ik zo vrij mag zijn, mijn doel is om de band bekend te maken bij het grote publiek. We hebben een trouwe fanbase en die wordt steeds groter. Het zou mooi zijn als mensen de naam Leeways zouden kennen als een van de grote bekende bands van Nederland en later hopelijk Europa. Dit gebeurt allemaal niet in één dag. Dit proces is op gang gekomen. Steeds meer mensen kennen ons en de Grote Prijs van Nederland kan ons daarin ook een flinke stap vooruit brengen. Hoe verder wij in deze competitie zullen komen, hoe meer aandacht. De Grote Prijs is niet ons eindpunt, maar een middel om vooruit te kunnen blijven gaan. Het kan zeker een steentje bijdragen aan het succes dat wij willen behalen."

Wat is Leeways?

“Leeways is het inslaan van een eigen weg. Daarmee bedoelen wij dat we onze culturen, achtergronden, eigen ervaringen en capaciteiten bij elkaar voegen om er een geheel van te maken. Dit gaat een bepaalde kant op. We komen dingen tegen en laten dat allemaal op ons afkomen. We houden het goede erin en gebruiken wat er op ons pad komt om verder te gaan. Leeways heeft daardoor een uniek geluid, een karakter. Wij zijn niet alleen collega's, maar ook vrienden, uit verschillende achtergronden en culturen. We zijn een ‘meltingpot’ en het levende bewijs dat grenzen de mens niet tegen kunnen houden om samen te kunnen werken.”

Leeways staat op zaterdag 23 augustus 2014 om 20.45 op Stage Four van Huntenpop