Krachtstroom: Vlaamse gekkigheid en knallende Nederhop

Nationale artiesten sfeerbepalend bij lokaal festival

Adriaan de Jonge ,

Krachtstroom, het één-daagse festival dat jaarlijks door Arnhemse poppodia samen langs de Rijnkade uit de grond gestampt wordt. In het kort bestaat Krachtstroom uit veelbelovende lokale bands aangevuld door een aantal grotere namen, een sfeervolle dj area en entertainende randprogrammering. Gruppo di Pawlowski trakteerde Arnhem op een theatrale en verfijnde bak herrie en The Opposites bewezen opnieuw koningen van Nederhop met extreme party-factor te zijn.

Het is vroeg op de avond probeert, en de Arnhemse formatie Krach probeert hun steady electrorock over te brengen op een bescheiden groep bezoekers. Er valt goed te springen op de korte en krachtige liedjes maar toch krijgt de frontman weinig mensen mee in zijn moshpit. Gruppo di Pawlowski trekt zich daarentegen helemaal niets aan van het half lege veld en speelt met sterke, professionele overtuiging. De zanger lijkt in zijn nette overhemd in de verste verte niet op een rockster maar hij bewijst ons dat schijn bedriegt. In zijn show verkent hij alle hoeken van het podium en demonstreert dit Nederlandse publiek hoe gek Belgen kunnen zijn. Het is inderdaad herrie (het genre heet niet voor niets noise), maar wel uitgevoerd met een indrukwekkende dosis zelfvertrouwen en energie. Gruppo di Pawlowski vergeten we niet snel meer.

Tussen optredens door wandelen bezoekers langs de Rijn, van de hippe hangplek met lokale dj’s naar de main stage. Langs de kade kun je hier live country liedjes bestellen voor een euro, (baard)haar laten restylen, genieten van een ontspannende massage en er is zelfs “kunst klaar terwijl u wacht”. Deze aankleding in combinatie met de diverse line-up trekt een gevarieerde mengelmoes met alle leeftijden aan.

Ondanks eerdere regen kan er later op de avond worden genoten van een warme zonsondergang en dan komt Splendid plotseling de hoek om met fijne zomerse deuntjes. Een beetje ska, een beetje hiphop en een gezellige Haagse frontman versterkt met achtergrondzangeressen en blazers doet al veel. Met een paar aanstekelijke hitjes en een leuk dansje erbij heb je dan alle ingrediënten in huis om Arnhems voetjes van de vloer te krijgen.

Als het tijd is voor headliner The Opposites lijkt het aantal bezoekers minstens verdubbeld. Niet onverwachts natuurlijk, en ook niet geheel onterecht: Twan en Willy zijn de enige act van de dag die de boel echt aan het springen krijgt. Binnen een uur wordt er door verschillende mensen gecrowdsurft, ontstaat er een wall of death en een circle pit. The Opposites is één grote hitparade met nummers als Slapeloze Nachten, Me Nikies, Broodje Bakpao en Thunder. Al zijn de party-trucjes (“Wie heeft er zin in een feestje?! Ik hoor jullie niet!”) soms lichtelijk tenenkrommend, ze werken als een tierelier.

Het succes van Krachtstroom was dit jaar grotendeels te danken aan afsluiter The Opposites. Eigenlijk is dat jammer omdat het de rest van het programma (lees: de nieuwe, lokale en alternatievere acts) weinig eer aandoet. Misschien kan er in een volgende editie meer balans worden aangebracht tussen bekende en minder bekende acts. Desondanks blijkt het concept nog altijd goed te werken.