Kensington opent Popronde 2014 met speech

Tien nieuwe namen erbij voor Popronde Nijmegen op donderdag 18 september

De grootste rockband van Nederland komt Popronde 2014 openen. Kensington vertelt donderdag 18 september in Museum het Valkhof te Nijmegen wat zij eraan hebben gehad dat ze in 2007 meetourden met het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland. Aansluitend zijn er gratis toegankelijke optredens van meer dan 70 aanstormende bands in het centrum van Nijmegen. De organisatie maakt vandaag 10 nieuwe namen uit dat programma bekend.

Oud-Popronde-band Kensington komt op donderdag 18 september Popronde 2014 openen met een welkomstspeech in Museum het Valkhof te Nijmegen. Ze zullen het spreekwoordelijke lintje doorknippen, een fles champagne opentrekken en vertellen wat zij aan de Popronde hebben gehad. Kensington zal overigens niet optreden op het festival, dat is aan het aanstormende Popronde-talent van 2014. Aansluitend spelen dik zeventig veelbelovende bands en acts gratis toegankelijk in het gehele centrum van Nijmegen.

Tegenwoordig mag Kensington zich rekenen tot de top van Nederland. Ze spelen op Lowlands, stonden al op het hoofdpodium van Pinkpop en scoorden meerdere 3FM Megahits. Kensington is “de grootste rockband van Nederland”, schreven onder andere de Volkskrant en VPRO 3voor12. Deze week brengt de band hun derde album Rivals uit, maar wat lang niet iedereen weet: in 2007 tourde Kensington mee met rondreizend festival de Popronde, nog voor hun grote doorbraak. “Het was onze eerste kennismaking met veel spelen, met vaak volle zalen en kroegen”, aldus gitarist/zanger Casper Starreveld. “We hebben er heel veel geleerd van zowel de show- als de technische kant van een toffe gig neerzetten. En vooral heel veel lol gehad, elke stad bruist dan enorm, dus er zijn overal feestjes. Good times!"

Nieuwe namen Popronde Nijmegen

Kensington zal niet optreden op het festival. Dat is aan het aanstormende talent van 2014. Wel maakt de organisatie vandaag tien nieuwe namen bekend die op donderdag 18 september zullen optreden in het centrum van Nijmegen. Enkele highlights zijn Yuko Yuko, de slaapkamerpopact die zelfs in Mexico beroemdheid heeft verworven, en de succesvolle indiepopband Naive Set. Ook Ode to the Quiet, Floris Bates and Rented Friends, indian askin, Stopcontact, TIJGER SALTO, James Wood, Reindier en Sväva zijn toegevoegd aan het programma van Popronde Nijmegen.

Er zullen op donderdag 18 september meer dan 70 gratis toegankelijke optredens plaatsvinden in het centrum van de Waalstad. Aansprekende locaties zoals kroegen, musea, winkels, poppodia, koffietentjes, bibliotheken en kunstgalerieën bieden op die dag ruimte aan de acts in alle mogelijke genres: van singer-songwriters tot garagerock, van funk tot elektronica en van blues tot pop.

Opstap voor veelbelovend talent

De Popronde is een gratis toegankelijk festival podium biedt aan veelbelovend muzikaal talent uit Nederland. Veel van de acts zijn nog onbekend rondom de Popronde, maar groeien later door naar de landelijke top. Zo tourden naast Kensington o.a. Blaudzun, De Staat, Mister & Mississippi, Chef’ Special en Go Back To The Zoo mee met de Popronde voor hun grote doorbraak. Kortom: het talent van morgen en je lievelingsband van de toekomst zie je vanavond tijdens Popronde Nijmegen al in je lievelingskroeg.

Eerder werden al bekendgemaakt voor Popronde Nijmegen:

A Million Squeeks Will Do You No Harm, ALUMNA, Ape Not Mice, Apneu, APRIL, BIXBY, Call It Off, capcap... cap, Cas Ronckers, CHARRLES, Chayah, Close Up, COPPERSKY, Cosmic U, CUT_, DE KLIKO'S, Deadbeat, DIFF, Eveline Vroonland, FAKE O'S, FAUT HAUT, Fokko, G∆RTM∆LEN, Geert & The Chiefs, Heroism, Hummingville, Iris Penning, IX, Jack and the Weatherman, Meitje, Mongoose & The Boombox, Nice Neighbours, Nosoyo, on eva, Opie, PAUW, Piñata, Robbing Banks, Rondé,  Sascha & the Sharp Five, Sunday, Zombies & the Brain, Tenfold, The 101's, The Afterveins, The Black Cult, The BLACK MARBLE SELECTION, The Cannonball Johnsons, The Great Communicators, The Indien, The Sensational Second Cousins, The Silverfaces, The Virgin Army, TurboMonster en XOXO.

Rondreizend festival

Popronde Nijmegen is traditioneel de aftrap van het rondreizende festival. Daarna strijkt het festival nog neer in 30 steden door het hele land, van Groningen tot Middelburg en van Deventer tot Amsterdam. Dit jaar werd er een recordaantal inschrijvingen geteld, uit meer dan 1100 aanmeldingen heeft de Popronde 120 veelbelovende acts geselecteerd die dit najaar met het festival meereizen. Door het hogere aantal inschrijvingen, ligt de kwaliteit van de Popronde-acts hoger dan ooit, aldus Pisart. “Ambitieuze muzikanten die rammelen aan de poort zijn hongeriger dan ooit om speelervaring op te doen en zich te presenteren voor muziekliefhebbers in het hele land.”

Steden Popronde 2014

Popronde vindt dit jaar plaats in 31 steden gedurende de periode van 18 september t/m 29 november. Naar verwachting zullen tenminste 600 podia deelnemen en ruim 1000 optredens plaatsvinden door de geselecteerde artiesten. Popronde 2014 vindt plaats in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Helmond, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Oss, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Venlo, Zwolle.

Partners

Popronde werkt onder meer samen met 3FM Serious Talent, VPRO’s 3VOOR12 Hollandse Nieuwe, Pinguin Radio, Record Store Day en Cortonville.

De Popronde wordt in nauwe samenwerking met lokale organisaties op muziekgebied georganiseerd. Gemeenschappelijk doel is signalering en promotie van talent, doorstroom naar een groter publiek en voeding van de Nederlandse popmuziek.