Gelderse artiesten in 'De Revue' tijdens 70 jaar Market Garden

Fraaie luisterliedjes in een zeecontainer

In het weekend van 20 en 21 september is het exact 70 jaar geleden dat in en rond Nijmegen Operatie Market Garden plaats vond. Dit wordt uitgebreid herdacht. Op zondag 21 september kun je in dit kader tijdens ‘De Revue’ genieten van de fraaie luisterliedjes van negen talentvolle Gelderse singer-songwriters. In een zeecontainer die omgetoverd is tot een intieme miniconcertzaal zullen Charley Marie, Einfach Kurt, Lea Kliphuis, Marcel Verbeek, Marlot Leemrijse, Reitse Giesbers, Niek Pronk, Sophie Veline en These People optreden.

Marlot Leemrijse

De 17-jarige Marlot speelt al tijden piano maar begon twee jaar geleden met gitaarspelen. Sindsdien is ze verknocht aan de gitaar. ‘Zelfs in bed ligt hij vaak naast me’, zegt ze zelf. ’Rond diezelfde tijd ben ik ook begonnen met het schrijven en spelen van eigen nummers. Er is geen touw aan mijn stijl vast te knopen. Het gaat alle kanten op, net als ikzelf en dat vind ik fijn. Ik wil me niet beperken tot een bepaald genre’.

Marcel Verbeek

Met voorbeelden als James Taylor en Radiohead weet de Nijmeegse singer-songwriter Marcel Verbeek waar hij de mosterd haalt. Dit jaar presenteerde hij zijn nieuwe album The Widow’s Waltz, met geraffineerde songs over het leven, de liefde en de dood. Kernelementen zijn Marcels warme stemgeluid, 'fingerstyle' gitaarspel en een vleugje Americana. Vanmiddag speelt Marcel samen met toetsenist William van Barneveld.

Niek Pronk

Van jongs af aan wilde Niek striptekenaar worden. Muziek maken doet hij ook met veel plezier. Niek schrijft nummers met het hart op de tong. De combinatie van gitaarspel en verrijkende zang komen direct binnen. Hij heeft besloten zijn artiestennaam Indasol achter zich te laten en muziek gewoon uit te brengen onder zijn eigen naam: Niek Pronk. Binnenkort verschijnt zijn eerste volledige album.

Charley Marie

De 16-jarige Charley Marie won Kunstbende Gelderland en werd vorig jaar derde bij de landelijke Kunstbende finale. Ze stond met het Nederlands Blazers Ensemble in de finale van ´Op weg naar het nieuwjaarsconcert´ en onlangs bracht ze haar eerste EP uit getiteld Simple Things. Ze is geïnspireerd door onder andere Nick Drake, Laura Marling en Ben Howard.

These People

Achter de naam These People gaat het songwriter duo Anna Witvliet en Dirk Mesman schuil. Door middel van kleine maar krachtige liedjes proberen zij met een gitaar en altviool hun verhalen te vertellen. Van Monsters onder je bed, tot diepe levenslessen of een willekeurige olifant, alles passeert de revue. In het kader van “weinig handen maken licht werk” laten zij zien dat er niet meer nodig is dan twee mensen met één visie om sfeervolle en vernieuwende muziek te maken.

Einfach Kurt

Einfach Kurt is een ‘zelfkant songwriter’ die graag de meest smerige en donkere hoekjes van de menselijke psyche opzoekt met zijn duistere murderballads, broeierige vooroorlogse blues, nachtclub noir songs, begeleid door hoekige hotseknotsende percussie. Einfach Kurt trekt het publiek dicht naar zich toe met zijn piano-, gitaar- en accordeonspel. En met zijn meeslepende stem brengt Kurt zijn verhalen tot leven.

Lea

Lea is haar naam: zangeres, gitarist & liedjesschrijfster. In 2010 bracht ze haar debuutalbum Can I Come By? uit bij Excelsior Recordings; een haast nostalgisch album, volwassen en doorleefd. Een folkrockplaat met wortels in het Amerika van eind jaren '60 en begin jaren '70. Liedjes over liefde, heimwee en thuiskomen in je eigen stad. Lea is na een lange schrijfperiode weer terug met een gitaarkoffer vol nieuwe liedjes.

Sophie Veline

Sophie Veline zingt verhalen, prachtige verhalen. Liedjes die als een oorwurm in je kop blijven hangen en als een fotoalbum aan je voorbij trekken. Plaatje voor plaatje, regel voor regel en elk woord is raak. Soms klinkt het duister en donker en dan weer licht en vrolijk. Afgelopen mei verscheen De Zwarte Deken, haar nieuwe album. Acht fijne Nederlandstalige liedjes over de dag, de nacht, komen en gaan.

Reitse Giesbers

Al vanaf jonge leeftijd is Reitse druk bezig met muziek. Hij deed al op 15-jarige leeftijd auditie bij artiestenmanagement Talented Unlimited. Hij was te zien in het RTL5 programma ‘The Hit’ en in 'De Beste Singer-Songwriter Van Nederland'. Zijn muziek is het best te typeren als pop/soul singer-songwritermuziek waarin de piano een grote rol speelt. Over alles wat hij zoal meemaakt schrijft hij teksten en met zijn soulvolle stem weet Reitse een ieder te raken.

De optredens vinden zondag 21 september plaats tijdens ‘De Revue’ op het 20 septemberplein onder De Oversteek in Nijmegen. Het programma start om 12:00 uur en is gratis toegankelijk. Het aantal plekken in de zeecontainer is beperkt, dus wees er op tijd bij.

Het hele schema ziet er als volgt uit:
12:00 - 12:20 These People
12:35 - 12:55 Marlot Leemrijse
13:15 - 13:35 Niek Pronk
13:50 - 14:10 Charley Marie
14:25 - 14:45 Marcel Verbeek
15:00 - 15:20 Reitse Giesbers
15:35 - 15:55 Sophie Veline
16:10 - 16:30 Einfach Kurt
16:45 - 17:05 Lea