Fiesta like there’s no mañana!

Broertje van de Zwarte Cross in het teken van modder

Merel Burghouwt en Aukje Verstegen ,

Afgelopen weekend was landgoed Enghuizen in Hummelo het decor van de tweede editie van Mañana Mañana, het broertje van de Zwarte Cross, eveneens georganiseerd door de mensen van de Feestfabriek. Waar men bij Zwarte Cross de alcohol rijkelijk laat vloeien, alle bezoekersrecords worden verbroken en er een scala te zien is aan gerenommeerde artiesten en podia, staat Mañana Mañana voor intimiteit, een weekendje weg met de kinderen en wordt de focus meer op lokale artiesten gevestigd. En er was modder… veel modder. Zó veel dat we er bijna een artikel aan zouden willen wijden. Veel locals beweren dat Mañana Mañana leuker is dan Zwarte Cross. We namen de proef op de som en namen er zondag een kijkje.

Je kan er (letterlijk) niet omheen want bij binnenkomst valt de hoeveelheid modder meteen op. Ondanks dat de bezoekers goed lijken te zijn voorbereid met hoge knielaarzen levert het toch een mooi schouwspel op. De lege strandstoelen staan mooi in contrast met de grote blubberzooi eromheen. De bezoekers vallen van de ene glijpartij in de ander. Maar de echte Achterhoekers zal het verrukken want zij weten: dit is het ultieme festivalgevoel.


Wil je na het rollen door de modder, het vissen vangen in de ‘viever’ en het klimmen naar je hangmat schone handen? dan er is er een heuse mobiele handenwas-service met warm water, waarbij je handen ingezeept, gewassen en zelfs ingesmeerd worden met aloë-vera handcrème.  

Met vuilniszakken om hun voeten geknoopt tegen de modder, maken de kwartfinalisten van de Grote Prijs van Nederland Leeways er een feestje van in de Tipi. Even dachten wij dat ze enkel akoestisch zouden spelen omdat een paar dagen geleden de gehele backline was gestolen. Maar ze geven aan later op de dag nog een keer te zullen spelen met geleende instrumenten. Hun reggae klink onvervalst lekker en het publiek zit er helemaal in. 

Om de campinggasten wat tegemoet te komen onder deze erbarmelijke omstandigheden van modder, die in, om en op de tent ligt, heeft het sneeuwkanon plaatsgemaakt voor een strokanon. De organisatie was echter niet bedacht op het feit dat stro in, om en op de tent ook niet per definitie een pretje is. De Feestfabriek is de beroerdste niet en verstrekt veertig munten voor de geleden schade. 

Waar Leeways eerder op de dag iedereen uitnodigde voor hun latere, explosievere, optreden op het grote podium, lijkt Clean Pete zich in de kleine Tipi juist het best thuis te voelen. De tweelingzusjes hebben Anne Soldaat meegenomen als muzikale ondersteuning en weten met z’n drieën een intieme setting te creëren, waarin hun liedjes goed tot hun recht komen. Aan het eind van het optreden concludeert zangeres Loes Wijnhoven dat dit zo’n goed optreden was, dat het toch wel het beste optreden van heel Mañana Mañana geweest moet zijn. En het publiek is het hier roerend mee eens. Maar daarna komt toch hun bescheidenheid om de hoek kijken: “We verkopen alle t-shirts nu voor de helft van de prijs want we hebben er veel te veel laten drukken”.