Euro Rock verbindt nationaliteiten door muziek

23e editie van Duisburgs project doet ook Nederland aan

Harold Broedelet ,

Wat in 1993 begon als een plaatselijk initiatief van rockmuzikant en pedagoog Peter Bursch groeide uit tot een langdurige en steeds internationaler wordend muziekproject. De Duisburger bracht muzikanten uit verschillende landen bij elkaar. Met muziek als medium vond er een kruisbestuiving plaats. Doel was het bevorderen van communicatie tussen artiesten van verschillende nationaliteit. Bands uit de zustersteden van Duisburg kregen workshops van expert-docenten met als eindresultaat een bandoptreden in een gelegenheidsformatie. Afgelopen zaterdag had café Trianon de eer om het podium te zijn van alweer de 23e editie van Euro Rock.

Tussen het diverse cafépubliek zijn de deelnemers aan en docenten van Euro Rock moeilijk te vinden, maar eenmaal in de achterzaal van Trianon wordt duidelijk welke bands zich dit jaar voor het project hebben ingeschreven. Uit Perm (Rusland) is Any Ideas aanwezig, uit gaststad Duisburg de groep Bugs Alive en namens Nederland houdt The Hubschrauber de eer hoog. De Battery Hens uit Portsmouth (UK) konden helaas niet komen door, naar verluid, problemen met hun paspoorten. Een gemis, want volgens de Facebook-pagina van de band spelen ze liedjes over verlossing die de ziel balsemt.

Als opwarmertje stapt de Russische gitariste Elena Seagalova het podium op. Gekleed in een punk-outfit doet ze met haar rode haar denken aan Nina Hagen in haar hoogtijdagen, maar dan met een gitaar. Als ze begint te spelen komt een andere vergelijking naar voren. Het spel van de gastdocente lijkt op dat van meestergitarist Steve Vai. Virtuoos, snel en glaszuiver speelt Elena een lang, instrumentaal stuk dat vanaf de eerste tot en met de laatste noot boeit. De kwaliteit en het plezier stralen ervan af. Dat belooft wat voor de rest van de avond.

Samen met de andere docenten, Peter Bursch (gitaar), Jan Rohlfing (drums) en Andreas Hollywood-Bacon (bas) speelt Seagalova daarna nog een instrumentaal nummer. “Maar dit was meer als een ‘grap’ bedoeld”, vertelt Andreas. Serieus of niet, de ervaren musici halen alles uit de kast.

Dan is het tijd voor de eerste band, Bugs Alive. Het viertal is strak gekleed in het zwart met een lila stropdas. Hun stijl is indierock, maar de Duisburgers verrassen door tevens zoetsappige popsongs te spelen. Ook beheersen ze reggae, wat veel zegt over hun veelzijdigheid. Technisch en compositorisch zit het goed in elkaar. Genoeg mogelijkheden dus voor verdere ontwikkeling.

De gitarist van de jonge Russische band Any Ideas maakt de geluidstechnicus bijna gek als hij telkens het volume van zijn monitorspeaker wil laten opschroeven. Zangeres Anya drentelt al de hele tijd in het rond. Maar als de soundcheck voorbij is, knalt de powerrock van het podium af. De Russen spelen met een enorme drive. Hun optreden is dynamisch. De drummer beukt er zo hard op los, dat een drumstick het publiek in vliegt. Anya waant zich een rockdiva, die met haar theatrale performance behoorlijk over the top gaat. Maar zingen kan ze. Dat compenseert de overdreven dramatiek van de jonge Russische. “Bitch”, is haar slotwoord van het laatste nummer Aphrodite.

Last but certainly not least bestijgt The Hubschrauber het podium. De Nijmegenaren spelen een thuiswedstrijd en hebben inmiddels al veel optredens én een ep (Sleep Deprivation) op hun naam staan. Het is een goede move dat ze zich voor Euro Rock hebben opgegeven. “We wilden The Hubschrauber erbij hebben omdat het een goede band is en omdat het een internationaal project is. Ook vinden we het geweldig dat we ook in Nederland twee optredens doen”, zegt organisator Peter Bursch. Voor een inmiddels volle zaal geeft de Nijmeegse band een strakke show. Er zit rock in, elektro, het erg gevarieerd. De zang van Otto van Toorn wordt soms vergeleken met die van Jeff Buckley, maar door stemproblemen kunnen we daar vanavond niet van genieten. Zanger Daan van Haren (bekend van La Très Illustre Compagnie Du Chat Noir) is bereid gevonden om als vervanger te fungeren, wat hij zeker niet onverdienstelijk doet.

Euro Rock brengt jonge, talentvolle muzikanten van verschillende nationaliteiten en genres bij elkaar. Via workshops ontstaan nieuwe composities en ook een nieuwe ‘superformatie’. Maar vanavond hebben de bands geen zin om in de gelegenheidssamenstelling te spelen. “Ze wilden liever hun eigen bands optredens geven. Wij als docenten willen dat niet beïnvloeden, dat bepalen de deelnemende bands zelf,” aldus Andreas. Dat wordt dus wachten op de volgende, ongetwijfeld spannende editie van het succesvolle project.