De sfeer op de Huntenpopcamping

Freeze Forze bepalende factor voor gezelligheid

Niels Limbeek en Harold Broedelet ,

Eén van de opvallende aspecten van Huntenpop is de sfeer op de festivalcamping. Het woord ‘gezelligheid’ wordt vaak genoemd als er over gesproken wordt. Maar wat maakt het zo speciaal? Het antwoord is: Freeze Forze!

De opvallende dubbeldekstourbus van het Friese gezelschap is een bekende en graag geziene gast op zowel de grote als kleine en zowel de nationale als internationale festivals. De mensen van Freeze Forze komen niet alleen als toeschouwers, maar verzorgen ook de afterparty. Vaak zijn de festivalartiesten bereid om een nachtelijk optreden te geven. Het bier vloeit rijkelijk, waardoor het feestje tot in de kleine uurtjes voortduurt. Een goede reden dus om Gaatze van der Kooi, eigenaar van Freeze Forze, te vragen naar het succes van de festivalbus.
 
Wat is Freeze Forze?
“De Freeze Forzeclub bestond en bestaat uit een groepje muziekliefhebbers, dat overigens varieert per evenement. Zij delen allemaal dezelfde hobby: muziek, bandjes kijken en festivals bezoeken. Freeze Forze betekent eigenlijk Friese Kracht, alleen op onze eigen manier.”
 
Hoe is Freeze Forze ontstaan?
“Vanaf het begin van de jaren negentig trokken we er met tenten en auto’s op uit naar de diverse festivals in Europa, zoals Sziget, Lowlands, Pinkpop, Wacken Open Air, Roskilde, Rock Werchter en de verschillende kleinere concerten en festivals uiteraard.”
 
Jullie hebben een geweldige dubbeldekspartybus. Hoe komen jullie hier aan en wat hebben jullie aan boord?
“Na vele jaren met auto’s gereisd te hebben, ontstond het idee om ook een bus aan te schaffen zoals je die wel vaker tegenkomt op buitenlandse festivals. Een bus die van alle gemakken is voorzien en waar de pret al begint zodra je met elkaar op pad gaat. In 2005 hebben we onze eerste bus aangeschaft, een oudje uit 1973. We bouwden hem helemaal om tot feestbus. Na een aantal jaren kwamen we er achter dat als we er ook mee op vakantie wilden gaan, het wel prettig zou zijn als we een iets recentere bus hadden waar we ook in konden slapen.
 
In 2008 hebben we na een lange zoektocht de huidige Neoplan Skyliner dubbeldeksbus in Denemarken gespot bij een bushandelaar. Het was toevallig ook een tourbus/nightliner geweest. Daarom was hij al voorzien van twaalf bedden. We hebben de bus toen gekocht en naar Friesland gebracht, waar we weer begonnen met verbouwen. In de huidige staat hebben we veertien vaste slaapplaatsen op de bovenverdieping met een rondzit, tv en loungehoek. Op de benedenverdieping hebben we ruimte voor achttien personen. Zij kunnen allemaal zitten in luxe stoelen of op de grote bank. Verder hebben we nu een grote koeling, een barbecue en een muziekcomputer met vijf gigabyte aan diverse muziekstijlen. Uiteraard hebben we een eigen PA-installatie, tv-schermen en beamers en dergelijke. Voor onderweg hebben we een luifel, statafels en bierbanken om na te borrelen. Vanaf dit jaar hebben we een vijftal zonnepanelen op het dak gemonteerd. In combinatie met accu’s en omvormers van twee keer 2.500 watt kunnen we een aantal dagen stand alone blijven draaien. Ook hebben we een aggregaat aan boord voor de dagen dat de zon niet genoeg energie opbrengt.
 

Om de bus en alles wat er aan vast zit rendabel te houden, organiseren we in juli altijd zelf een kleinschalig festival met leuke lokale bandjes en coverbands. Sinds 2013 zijn we een andere koers gaan varen en hebben nu een grote circustent zoals ook op Huntenpop. Er hebben ook al buitenlandse bands opgetreden, zoals Kontrust.” 


Wat is jullie band met Huntenpop?

“We komen al een jaar of tien op Huntenpop. Het is al vanaf het begin een super wisselwerking met de organisatie geweest, want laten we eerlijk zijn: niet elke organisatie zit te wachten op een grote bus met feestgangers die een plekje op een camping moet hebben die veelal is ingericht voor tentjes. We komen ook regelmatig mensen van de organisatie tegen op de diverse festivals en concerten waar we onder het genot van een biertje bandjes scouten.”

Hoe ervaren jullie het als mensen zeggen: ‘de camping van Huntenpop is de gezelligste camping van Nederland’?
“Dat klopt wat ons betreft. Het is de gezelligste camping, omdat Huntenpop een kleinschalig en daardoor gemoedelijk festival is. Onder toezicht van campingbaas Theo kunnen we met zijn allen een geweldige afterparty houden, die binnen de regels van de organisatie blijft.”

Jullie organiseren graag een feest bij de bus. Welke band/dj was het hoogtepunt tot nu toe op Huntenpop?
"We hebben al verschillende hele gave avonden mogen beleven met spontane acties van bijvoorbeeld de Achterhoekse band Villa Zeno die even een setje kwam spelen. Ook hebben we eens bezoek gehad van de band Soulfly en haar crew die even een biertje kwamen halen. Dat zijn dingen die je niet snel vergeet. Maar ook de mensen die ons via Facebook blijven volgen, ons op andere festivals tegenkomen en er even bij komen zitten om met elkaar te kunnen genieten van muziek en alles wat erbij hoort.”

Dit jaar is het 25-jarig bestaan van Huntenpop, doen jullie nog wat bijzonders?
“Dit jaar werken we samen met 3voor12 Gelderland.”

Omdat Huntenpop dit jaar 25 jaar bestaat, mag 3voor12 Gelderland 2 x 1 dagkaart voor de zaterdag weggeven. Interesse? Beantwoord dan de volgende vraag: Welke band speelde in 2013 vrijdagnacht bij de Freeze Forze-dubbeldekkerbus?

Mail je antwoord en natuurlijk je naam en (mobiele) telefoonnummer naar: info3voor12gelderland@gmail.com en wie weet…