Dag des Oordeels: Blow Your Mind With Why

Bertus Elings ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer de debuut ep van de Utrechtse/Nijmeegse formatie True Citizen.

Radiohead! Die gedachte zou kunnen opkomen wanneer de eerste tonen klinken van het nummer Undefined van de debuut ep Blow Your Mind With Why van de Utrechtse/Nijmeegse formatie True Citizen. Ze bestaan al ongeveer 6 jaar en hebben in de loop van de afgelopen jaren vooral hun best gedaan om een weg te vinden in de wirwar van muziekstijlen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot deze ep. De biografie van True Citizen omschrijft het als “De muziek is soms melodisch, bij vlagen psychedelisch, ook rechttoe-rechtaan en vaak complex”.

Wat de band in elk geval niet verweten kan worden, is dat ze de zaken een beetje afraffelen en/of zich er met een jantje-van-leiden vanaf maken. De drie heren en één dame van True Citizen beheersen hun instrumenten erg goed en dat wordt ten gehore gebracht, ook. De zes nummers op deze ep zijn in totaal goed voor meer dan een halfuur luisterplezier. Een groot deel van die tijd wordt in beslag genomen door stukken waarin Mathijs en Anne, de zangers (wiens stemmen trouwens geweldig mooi samen klinken), hun mond houden en alleen de muziek de luisteraar in zijn ban houdt. Een voorbeeld daarvan is het nummer Desert Illusion, waarbij de eerste drie minuten een landkaart wordt uitgevouwen en de overige vier minuten een begeleiding vormen van de weg die is uitgestippeld.

Blow Your Mind With Why van True Citizen komt 23 augustus a.s. uit. Die dag is ook de release-party in EKKO in Utrecht.