D.O.A. neemt na 36 jaar waardig afscheid

‘Shithead’ en de zijnen kiezen Brigant voor laatste optreden in Nederland

Bertus Elings ,

Het Arnhemse café en poppodium is normaal op maandag gesloten. Maar voor 4 augustus 2014 maakte men echter een uitzondering. D.O.A. had namelijk Brigant uitgekozen als locatie waar het Nederlandse optreden in het kader van de ‘Farewell Tour’ zou moeten plaatsvinden. De Canadese punkband wist in een set van ruim een uur zijn fans te bekoren.

Voordat D.O.A. zijn opwachting maakt, is er een heus voorprogramma. In dit geval is dat een band waarvan de leden ongeveer vier keer zo lang in de auto hebben gezeten dan dat ze mochten spelen. Het uit Leeuwarden afkomstige Shit Hits The Fan moet beginnen voor slechts twaalf geïnteresseerden en twee fotografen. Gelukkig komt er mondjesmaat wat publiek bij. Na ruim twintig minuten komt er zelfs een vrouw binnen. Dat zij weer direct rechtsomkeert maakt, doet er niet aan af. De jonge jongens doen hun best, maar het slaat niet aan. Hun punk is niet in trek vanavond.

Tegen 21.45 uur is het dan eindelijk zover. Het zaaltje van Brigant is inmiddels aardig vol als de bombastische klanken van klassieke muziek de komst van D.O.A. aankondigen. Ze staan al op het podium en binnen een mum van tijd vult het trio de ruimte met vette punkrock,

Het enige nog originele lid van de band, zanger/gitarist Joey “Shithead” Keithley, nadert de 60 jaar, maar dat is hem slechts in uiterlijk aan te zien. In doen en laten geeft hij nog net zoveel energie als 30 jaar geleden. Bovendien toont hij aan dat hij over aardige gitaarkwaliteiten beschikt. Op de Jimi Hendrix-manier bespeelt hij de gitaar met zijn tanden en gooit hij de riffs eruit terwijl zijn instrument in zijn nek ligt.

Het publiek is eveneens niet meer van de jongste generatie, maar ook zij laten zich niet onbetuigd. Sterker nog: als de band Police Brutality speelt, ontstaat er zelfs (heel kort) een ware moshpit! Het voor iedereen bekende Class War wordt uit volle borst meegeschreeuwd. En zoals iedere zichzelf respecterende, anarchistische punkband met schijt aan “je baas, de overheid en de politie”, heeft ook D.O.A. daarover een nummer dat iedere fan kan dromen: Fuck You.

Als toegift spelen de mannen nog vier nummers, waarbij Joey, voor wat het laatste nummer betreft, nog even duidelijk maakt hoe hij denkt over de recente ontwikkelingen in de Oekraïne. Terwijl You’re Fucked Up Putin het laatste nummer is dat D.O.A. in Nederland speelt, schiet Bernard Bodt, onze gewaardeerde fotograaf, zijn laatste plaatjes voor 3voor12 Gelderland. Thanks man!