Your Song brengt militairen met verhalen en bands met een missie samen

Bijzondere songs door My Favorite Scar, Aniek Maren, Maame Joses en vele anderen

Robert Koekkoek ,

Oud-Dutchbatters en andere oorlogsveteranen maakten in Bosnië en Afghanistan, of nog eerder in Irak en Libanon, levensbedreigende situaties mee. Soms beleefden zij letterlijk 'dood en verderf'. Was het niet in eigen gelederen, dan zagen zij wel de dood en het lijden van de bevolking in de gebieden waar naartoe zij als 'Blauwhelmen' waren uitgezonden. Srebrenica en Uruzgan zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. " Als we onze verhalen delen, delen we stukjes van het leven zelf. Delen we onze hoop, onze dromen, onze angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen."

Veel militairen beleefden traumatische ervaringen. Iedere soldaat gaat hier op zijn eigen manier mee om, al of niet ondersteund door professionele hulp. Your Song powered by humanism is een project met verhalen van militairen, verzameld door humanistisch raadslieden bij defensie en op muziek gezet en gezongen door singer-songwriters, rockers, rappers en een klassiek zanger. 

De Arnhemse Amy van Son bedacht het concept waarmee Your Song een multimediale gebeurtenis werd. In co-creatie werken artiesten, fotografen, illustratoren, videografen,  vormgevers en onderzoekers belangeloos samen.  Het project wordt gesponsord door stichting Humanistisch Thuisfront. De artiesten die meedoen zijn: Aniek Maren, My Favorite Scar, Joep van Geffen, Maame Joses, Qeaux Qeaux Joans, Memru Renjaan en Debrah Jade, Brat Spitt en Pine Bluff. 

Alle artiesten zijn ieder gekoppeld aan een of meerdere militairen. De artiest luistert naar het verhaal van de militair. Een verhaal waarin hoogte- en dieptepunten, vreugde en verdriet, angst en hoop de boventoon voeren. Uit zo'n ontmoeting ontstaat een lied waarin deze vaak aangrijpende emoties van gewone jongens en meiden terug te horen zijn. Van elke song wordt een video gemaakt. Amy van Son: "Het is waardevol dat mensen hun verhalen delen. Daarom willen we met Your Song de verhalen, die soms verborgen blijven voor de wereld, laten zien en horen." Deze video's gaan een voor een met korte tussenpozen online.

My Favorite Scar 
De eerste video ging online op 3 april. De Arnhems-Waalwijkse rock-metalband My Favorite Scar laat hierin zijn song zien en horen. De band luisterde ademloos naar het verhaal van de militairen Frank van de Looy en Joost Engel over de aanval op hun buitenpost in Afghanistan en wat dit moment van leven en dood met hen samen deed. Het resultaat is de song The Mission.

Uit de songtekst:

"Joys and sorrows
What we shared
What we've seen
Heads held up high
Nothing comes in between"

1 mei: Eyes Open Wide
De volgende videorelease staat op 1 mei te gebeuren. Dan laat de Arnhemse singer-songwriter Aniek Maren ons kijken en luisteren naar haar song Eyes Open Wide. Zij componeerde en dichtte het lied op basis van haar ontmoeting met soldaat Johan de Jonge. De Jonge ging in 1995 op missie naar Srebrenica. Hij vertelde Aniek Maren wat hij meemaakte en om zich heen zag gebeuren. Maar ook hoe hij er nog steeds vele jaren later kracht uit put.  Op 1 mei lees je op 3voor12 gelderland meer over deze speciale release.

Dit is deel 1 in een serie over Your Song powered by humanism. Tot in oktober verschijnen de video's van de andere artiesten en heeft Your Song nog meer in petto. 3voor12 gelderland bericht hierover.  

Your Song powered by Humanism op Facebook

My Favorite Scar op Facebook