Roos van Nijmegen

Eerste voorronde domein van Nijmegen Rockcity

Tekst: Thom Klompenhouwer / Foto's: Felicia Tielenius Kruythoff ,

Dat Nijmegen al jaren een bloeiende rockscene heeft, is geen geheim. Dat het bloed ook regelmatig wordt ververst, bleek afgelopen woensdagavond. Tijdens de eerste voorronde van de Roos van Nijmegen 2014 was het de beurt aan een lichting opkomende gitaarbands uit de Waalstad om hun belofte prijs te geven. Captain Ortega, The Assange en Through The Struggle hadden gemeen dat geen bezoeker twijfels zal hebben gehad bij de instrumentenbeheersing. Het ontbrak de bands echter af en toe wat aan finesse.

Over een valse start gesproken: al na een minuut begeeft de snaredrum van de slagwerker van Through the Struggle het. De band heeft na deze noodzakelijke reparatie even wat moeite zich te herpakken maar komt op dreef. De metalcore van dit vijftal is spijkerhard, boosaardig en vrij van zeurende, melodieuze zanglijnen die nog wel eens opduiken in dit genre. Schreeuwende vocalen zijn hier het devies. Blikvanger is de energieke bassist die zijn instrument als een zeis lijkt in te zetten. Die algeheel aanwezige energie kan niet verhullen dat de songs eendimensionaal en weinig dynamisch zijn. Dit kan met name op het conto van de gitaristen worden geschreven. De flauwe verwijzingen naar satan en de duivelshoorns kunnen achterwege blijven: daar zijn we zo langzamerhand wel klaar mee.

The Assange zet hierna voorzichtig in op een politiek- en maatschappijkritische koers. Welke misstanden men precies voor het voetlicht wil brengen, wordt tijdens dit optreden niet geheel duidelijk, maar de attitude is er ieder geval. De band speelt een gevarieerde set waarin elementen van punk, metal en rock-'n-roll voorbij komen. De declamerende zang van de frontman doet daarbij denken aan die van Guy Picciotto van Fugazi. Door deze veelheid aan invloeden is de muziek van The Assange daarentegen vlees noch vis. Desalniettemin geven zij een leuk optreden weg dat meer publieksparticipatie heeft verdiend.

Het meest enthousiaste onthaal valt ten deel aan Captain Ortega. Is dit het resultaat van een leuk publiciteitsoffensiefje op hun Facebookpagina? Wie zal het zeggen. Het is in ieder geval geen overdaad in een bandwedstrijd waarin het publiek ook een belangrijke stem heeft. Captain Ortega begint behoorlijk stevig en de bandleden verdringen elkaar bijna vooraan op het podium. Hierdoor sneeuwt de frontman/zanger enigszins onder en kan hij zich wat lastig onderscheiden. Naarmate het optreden vordert, vallen er meer pakkende popstructuren en melodielijnen te bespeuren. Het geheel wordt evenwel erg braafjes gebracht. Het vijf-koppige rockmonster mag echt wat vervaarlijker uit de hoek komen.

De tweede voorronde van de Roos van Nijmegen vindt woensdagavond 16 april plaats, wederom in Merleyn. Dan treden op: Einfach Kurt, Non-Alignment Pact en Remove Before Flight.