Releasefeestje van Taxidermist is totaalproduct Releasefeestje van Taxidermist is totaalproduct

Missie geslaagd

, Eelco van Eldijk

Releasefeestje van Taxidermist is totaalproduct

Missie geslaagd

Eelco van Eldijk ,

Wanneer een band hun eerste volwaardige kindje presenteert willen en moeten ze er natuurlijk iets speciaals van maken. Taxidermist doet het in de, voor bands bijna in de vergetelheid geraakte, kleine zaal van Doornroosje. Niet alleen de setting is bijzonder, ook het programma is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

De avond opent met proza, begeleid met gitaarklanken. Gerjon en Gerben brengen verhalen; drie stuks. Het publiek kan even niet openlijk de afgelopen week en de aanbiedingen in de supermarkt bespreken. Het optreden is verstild en vereist aandacht en geduld. Zij die willen kletsen moeten zich maar even richting de ruimte met bar begeven. Daar waar het knus en gezellig is en blijft deze avond, want in de zaal is het druk.

Het zal er om houden, maar het lijkt er van ganser harte op dat de avond om en nabij uitverkocht is. Hetgeen een pluim is voor de band en hun bedoelingen. Natuurlijk zijn zij zelf het stralende middelpunt van de avond en na de vertelsessie doet Taxidermist hun ding. Een optreden met de nadruk op het mooie debuutalbum. Niet te kort, niet te lang, een goede bloemlezing van de band die het dezer dagen is.

Het viertal speelt op dezelfde vloer als waar het publiek staat, dus als je wat van de mannen wil zien, dan moet je vooraan staan. Lukt dat niet, dan rest je te staren naar achterhoofden en het prachtige, op maat gemaakte, projectiedecor achter de band. Edoch dit de pret niet mag drukken, het optreden is zoals het hoort tijdens een plaatpresentatie, een zegetocht. Samen met vrienden, familie, collega’s en belangstellenden wordt het beestje op feestelijke wijze ten doop gebracht.

Na het optreden van de gastheren zelve is het feestje nog lang niet voorbij; Taxidermist heeft Minotaur Electronics gevraagd hun album Desert Calm door de mangel te halen. Dit resulteert in een gedurfde sessie die alles behalve kalm te noemen valt. De nummers zijn nauwelijks meer herkenbaar en lijken hun eigen wil en weg te volgen. Daarop volgend neemt onder andere Reza Athar het elektronische stokje over en zorgt voor een techno afterparty tot diep in de nacht.

Taxidermist heeft in ieder geval goed over hun releaseavond nagedacht. Het totaalconcept is bijzonder, maar vraagt wel veel van de bezoeker. Of er is voor ieder wat wils, dat kan ook. De releaseparty als (muzikale) beleving en avontuur, trendy en interessant, of overdaad die schaadt? Wil je een ieder (deels) tevreden stellen of ga je er van uit dat de huidige muziekliefhebber een alleseter is?

Een bijzondere avond was het zeker, dus: missie geslaagd. Het enige dat er aan ontbrak is een opgezette moeflon, deze zou de klinkende feestvreugde en gezelligheid zeker en vast nog meer goed gedaan hebben.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland